Šta sa izbornim nepravilnostima? – Iz EU urgiraju: Nadležni organi u BiH da se pozabave…

2 min. čitanja

Visoki komesar Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je EU pozdravlja održavanje općih izbora u Bosni i Hercegovini u nedjelju, te da je osiguranje provedbe izbora u skladu sa evropskim standardima ključni prioritet iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Dodaje da su izbori prema preliminarnim rezultatima i zaključcima posmatračke misije OSCE/ODIHR-a, ukupno posmatrano, bili konkurentni i dobro organizovani, ali obilježeni nepovjerenjem građana u javne institucije i retorikom zasnovanom na etničkim podjelama.

“EU ohrabruje nadležne organe da se pozabave navodima o nepravilnostima, s ciljem jačanja povjerenja u izborne rezultate i izbornu administraciju”, naveo je Borrell.

Dodaje da su građani BiH iskoristili svoje demokratsko pravo i glasali za vlasti koje sada imaju odgovornost da ispune očekivanja ljudi, uključujući i u pogledu pristupanja EU, ostvarenju ekonomskog napretka i suočavanju s negativnim globalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

“EU je primila k znanju odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da na dan izbora izmijeni Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH. Podsjećamo da se njegova izvršna ovlaštenja trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera u cilju sprečavanja nepovratno nezakonitih radnji”, navodi se u saopštenju.

Nakon potvrde rezultata izbora, EU očekuje od svih političkih aktera da preuzmu punu odgovornost i sarađuju na brzom uspostavljanju funkcionalnih zakonodavnih tijela i vlada na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou i koje će se fokusirati na reforme na putu ka EU na koje su se lideri stranaka u BiH obvezali u Briselu 12. juna, uključujući i ustavnu i izbornu reformu. U tom smislu EU poziva na duh saradnje među novoizabranim liderima u BiH.

Evropsko vijeće je 23. juna izjavilo da je spremno dodijeliti kandidatski status BiH i u tom cilju pozvalo Komisiju da izvijesti o provedbi 14 ključnih prioriteta uz poseban osvrt na one koje čine suštinki set reformi, prenosi Anadolija.

“EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost evropskoj perspektivi BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak