Šok detalji sa ispitivanja dječaka ubice iz Beograda: Opisao kako je dobio želju da ubija

7 min. čitanja

Dječak ubica K.K. iz Beograda je jučer tokom četvorosatnog ispitivanja ispričao da je na ideju da ubija u svojoj školi “Vladislav Ribnikar” dobio kada je gledao dokumentarni film u kojem se spominjalo masovno ubistvo.

VEZANI TEKST – Dječak iz Beograda mjesec unaprijed planirao masakr u školi, imao je spisak djece za likvidaciju i nacrte škole

Potom je na internetu pretraživao pojmove na temu pucnjava i ubistava, i analizirao šta su pucači radili i gdje su, uvjetno rečeno, “griješili” pri izvršenju svojih užasnih zločina, nezvanično saznaje Blic

Ipak, očigledno je da će se još dugo slagati mozaik motiva dječaka ubice da kobnog majskog jutra ubije devetoro đaka i čuvara škole. Tokom jučerašnjeg ispitivanja nije mogao da konkretno objasni zašto se odlučio na stravičan zločin, osim tvrdnje da je imao loša osjećanja prema vršnjacima.

Mnogi njegovi odgovori su samo otvorili nova pitanja i nove mučne dileme o masovnom ubistvu kakvo nije zabilježeno u historiji svijeta, pogotovo od ruke 13-godišnjeg djeteta. Iako je jučer po prvi put prikazao neke emocije, svjedočenje dječaka ubice će biti stavljeno pod lupu istinitosti, jer se neposredno poslije ubistava ponašao potpuno drugačije: hladno, distancirano, bez osjećanja kajanja ili povezanosti sa ocem, majkom, sestricom.

– Jučer je izjavio je da se kaje. Nije želio da vidi slike drugova koje je ubio i u objašnjenju je rekao da mu je neprijatno – kaže izvor Blica.

Govoreći o porodičnim odnosima, dječak ubica je tokom svjedočenja naveo da posebna pravila u kući nisu postojala. Nije bilo kažnjavanja, osim “blage kazne oduzimanja telefona”. Od njega i sestre se očekivalo da budu fini i kulturni.

VEZANI TEKST – Dva mjeseca nakon što je ubio 10 osoba: Pet jezivih činjenica kojima je dječak Kosta K. šokirao ljekare

Odnos sa ocem opisao je kao dobar, a za majku rekao da je brižna, saosjećajna, pametna i dobra. Ustvrdio je da su se roditelji lijepo slagali i da mu sada nedostaju otac, majka, sestra, pas i ujak.

Dječak ubica je ispričao i da je igrao popularnu video igru “Valorant”, takozvanu “pucačinu” u kojoj timovi od petoro igrača napadaju jedni druge. Riječ je o donekle kontroverznoj igri zbog svoje zajednice koja se smatra najtoksičnijom na svijetu.

Istraživanja su pokazala da je čak 80 posto svih igrača “Valoranta” u nekom trenutku igranja doživjelo online zlostavljanje od svojih saigrača. Pod toksičnošću se u ovom kontekstu smatraju verbalno uznemiravanje, psovke i prijetnje smrću, ali i blaža negativna ponašanja poput namjernog gubljenja ili napuštanja mečeva.

Uprkos tome, u dosadašnjem toku istraživanja motiva dječaka ubice još nema čvršće povezanosti između igranja ove video igre sa planiranjem i izvršenjem masovnog ubistva u “Ribnikaru”.

– Ne poznajem te (osobe) sa kojima sam igrao – rekao je dječak ubica tokom ispitivanja.

Prema saznanjima Blica, dječak ubica je svjedočio da je na ideju da ubija u “Ribnikaru” došao mjesec dana prije zločina, gledajući već spomenuti dokumentarni film. Plan je pravio između dvije i tri sedmice.  Isprva je sastavio kraći spisak đaka koje je namjeravao da ubije, ali ga je naposlijetku produžio sa više imena. Tvrdi da je, navodno, listu sastavljao “tako da je više razmišljao koga ne bi pogodio”.

Dječak ubica je ustvrdio da mu “nije bilo lako da dođe do oružja”. Sef s pištoljem je bio postavljen veoma visoko, skoro pri plafonu, a morao je da sazna i šifru za otključavanje.

– Kad ga je tata otključavao vidio sam da je šifra 637 – objasnio je kako je došao do oružja.

U iskazu je potvrdio da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, već instruktor u streljani. Opisao ga je kao mršavog, sijedog, kratke kose i srednjih godina. Obučavao ga je na pištolju “glok”, a povremeno je bilo i drugih instruktora čija imena ni ne zna.

VEZANI TEKST – Dječak koji je počinio stravični zločin u Beogradu bit će smješten na psihijatrijsku kliniku

Prema saznanjima Blica, potvrdio je da je uoči ubistva pretraživao internet o kaznama koje bi mogao da dobije kad počini zločin. Očekivao je da će dobiti “nekakvu kaznu” i zbog toga se premišljao da li da sprovede plan. Nažalost, nije odustao.

Tvrdi da je definitivnu odluku da ipak ide da ubija donio kobnog 3. maja. Repetirao je očev pištolj već u stanu, a imao je četiri okvira sa po 18 metaka.

Isprva je bio u dvorištu škole, gje ga je primjetio čuvar i rekao mu da uđe u školu. Dječak tvrdi da se tada uplašio da će ga čuvar razotkriti i da se na momenat pokolebao, da je poželio da pozove majku i odustane. Ipak je zapucao, a školski čuvar je bio njegova prva žrtva.

Poslije čuvara je ubio devetoro đaka, najprije u holu škole, a potom u učinioci. Tvrdi da se jasno sjeća svega iz hola i na koga je pucao, ali da u učionici “nikoga nije prepoznao” i da – nije primjetio krv?!

Poslije ubistva je razoružao sam sebe i prijavio se policiji putem telefonskog poziva. To je nekarakterističan potez za masovne ubice u školama koji mahom izvršavaju samoubistvo poslije zločina ili ginu u obračunu sa policijom.

– Pozvao sam policiju i predao se jer sam se u trenutku uplašio da me neko ne ubije zbog onog što sam uradio – rekao je prilikom svedočenja.

Svoju budućnost sada ne zna, ali zna da neće biti normalna. Kaže da ne zna ni za roditelje, ali i za njih isto misli da neće imati normalnu budućnost.

Podijeli ovaj članak