Smrt majke krio 30 godina, uzeo više od 800.000 dolara njenih naknada

3 min. čitanja

Muškarac iz Kalifornije izjasnio se krivim za prikrivanje smrti svoje majke tri decenije tokom kojih je uzeo više od 800.000 dolara naknada namijenjenih njoj.

Donaldu Felixu Zampachu (65) iz Powaya u Kaliforniji prijeti kazna do 25 godina zatvora nakon što je ove sedmice na saveznom sudu priznao krivicu za pranje novca i prijevaru socijalnog osiguranja, priznajući da je sakrio smrt svoje majke, koja je umrla 1990., i krivotvorio njen potpis na dokumentima i prijavama poreza na dohodak kako bi nastavila primati svoje državne beneficije, navodi su Ureda američkog tužioca za južni okrug Kalifornije, prenosi USA Today.

– Vjeruje se da je ovaj zločin najdugotrajnija i najveća prevara te vrste u ovom okrugu – rekao je američki tužilac Randy Grossman u saopćenju za javnost.

– Ovaj optuženi nije samo pasivno prikupljao čekove poslate poštom njegovoj preminuloj majci. Ovo je bila složena prevara koja je trajala više od tri decenije i koja je zahtijevala agresivnu akciju i prevaru – dodaje se.

Zampach je vlastima rekao da je prije nego što mu je majka umrla u Japanu 1990. godine, na prevaru prenio njen dom na sebe i podnio zahtjev za bankrot. Nakon što je umrla, krivotvorio je njen potpis na potvrdama za nastavak primanja udovičke penzije od Uprave za socijalno osiguranje i rata od računovodstvene službe Ministarstva odbrane, saopćilo je tužilaštvo.

Zampach je također rekao da je koristio identitet svoje majke da otvori kreditne račune kod najmanje devet različitih finansijskih institucija, zbog čega su pretrpjeli gubitak od više od 28.000 dolara, saopćile su vlasti.

Zampach je rekao da je oprao ukradeni novac kako bi otplatio hipoteku na svoju kuću u Powayu. Sve u svemu, Zampach je rekao da je primio najmanje 830.238 dolara ukradenog javnog novca između novembra 1990. i septembra 2022.

– Podnio je lažne prijave poreza na dohodak, predstavljao se kao njegova majka i potpisivao se njenim imenom na mnogim dokumentima, a kada su ga istražitelji sustigli, nastavio je tvrditi da je još živa – rekao je Grossman.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Zampach je pristao platiti više od 830.000 dolara i da mu bude oduzeta kuća u Powayu. Pušten je uz kauciju do ročišta za izricanje presude 20. septembra.

Podijeli ovaj članak