“Situacija je uzavrela”/Vučić: Nećemo Kosovo u UN-u i šta onda – da nas bombardujete?

3 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se kosovski Srbi neće vraćati u institucije dok ne bude osnovana Zajednica srpskih opština, što je bio njihov drugi uslov, uz onaj da ne bude kažnjavanja oko promjene tablica.

Dodao je kako obnova KM tablica ide normalno i da o tome nema nikakve obaveze. Govoreći o prijedlogu EU o konačnom sporazumu, rekao je da Srbija ima svoje “crvene linije”.

– Mi kažemo da nećemo Kosovo u UN-u i šta onda – da nas bombardujete, da nam prijetite sankcijama, šta, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Dodao je i da “nije problem” da se odmah prekinu pregovori, ali “kako onda mislite da rješavate te probleme”.

Upitan o tome šta će biti na izborima na sjeveru Kosova, koji su raspisani za 18. decembar, kaže da su Srbi sa Kosova rekli da je njihov uslov – formiranje ZSO-a.

– Sve i da hoću, a neću, ne mogu da ubijedim Srbe na Kosovu u tako nešto. Nije lak period pred nama, ali vjerujem da ćemo uspjeti da sačuvamo mir i stabilnost, kazao je.

Vučić je rekao da KM tablice na Kosovu “ostaju i opstaju” i da njihova obnova teče normalno, jer “nigdje ne postoji nikakva obaveza po tom pitanju”.

– Oni (Priština) su prije dva dana imali bolji “deal” nego što su dobili jučer, naveo je srbijanski predsjednik i kazao da KM tablica ima 7.000 na Kosovu i blizu 2.000 u centralnoj Srbiji.

Vučić je kazao da je od ključnog značaja to što u izjavi nakon postizanja sporazuma piše da je neophodno ispunjavanje svih prethodnih postignutih dogovora.

Govoreći od situaciji na sjeveru rekao je da je situacija kod Srba na Kosovu “uzavrela”.

– Ljudi su siti terora prištinskih vlasti. Ovo nije za političke svađe, to je nešto što i mene brine, kazao je.

Prema njegovim riječima, Srbi su siti ucjenjivanja, maltretiranja, šikaniranja i neće da budu nacionalna manjina.

Podsjećamo, šef evropske diplomatije Josep Borrell saopštio je sinoć da su se pregovarači Srbije i Kosova dogovorili o mjerama kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

Podijeli ovaj članak