“Sahraniću te” / Dječak trpio stravično vršnjačko nasilje: Roditelji ga morali ispisati iz škole i preseliti u drugi grad

4 min. čitanja

S.D. (14), učenika osmog razreda OŠ “Drinka Pavlović” u Beogradu, roditelji su ispisali iz ove škole i preselili iz rodnog grada zbog stravičnog vršnjačkog nasilja koje je trpio.

ako se saznaje, S.D. je iz straha od prijetnji koje je dobijao, sada u jednom gradu u Šumadiji, dok je nasilnik N.Ž. i dalje đak iste škole. Prema trenutnim informacijama, nasilje je počelo uznemirujućim vajber porukama.

– N.Ž. ga je u porukama, između ostalog, pitao da li bi ga oralno zadovoljio za 50 eura, a onda mu je poručio “da će ga sahraniti”. Potom ga je u par navrata fizički napao, hvatajući ga za vrat. Slučaj je kulminirao 7. septembra kada je N.Ž. presreo S.D. u hodniku škole i pred gomilom djece ga svom snagom udario šakom u lice, od čega se on zateturao – priča izvor Telegrafa upućen u slučaj, a prenosi Blic.

Majka je slučaj prijavila policiji i tada rekla da “direktorica škole nema sistem da riješi problem”. Kako ih, poslije razgovora sa direktoricom i pedagogom škole, niko nije kontaktirao, roditelji su ispisali dijete iz škole i preselili ga u drugi grad.

Direktorica škole Nataša Vasić otkrila je da je škola učinila sve što je bilo u njenoj moći, ali da je zakon na strani roditelja, pa tako i roditelja nasilnog dječaka.

Kako je rekla, N.Ž. je i dalje đak ove škole, ali ne dolazi na časove, niti to iko pravda.

– On je dva puta bio na disciplinskom postupku. Obavljeno je nebrojeno mnogo razgovora sa njim. Ispoštovane su sve procedure koje sistem predviđa u ovakvim slučajevima. Ali džaba sve što mi uradimo, kad se on vrati kući gdje se njegovo ponašanje toleriše i naziva prihvatljivim. Nama su bukvalno vezane ruke. Ako se njegov otac ponosi takvim ponašanjem, a zakon je na strani roditelja, šta mi kao škola još tu možemo da učinimo – pita se Vasić.

Kako kaže, slučaj je prijavila i Centru za socijalni rad i tim povodom u petak ide na sastanak.

– Ali, znate kako, pitanje je da li će se Centar prije baviti napuštenom djecom koja nemaju ni osnovne uslove za život ili jednim materijalno obezbijeđenim dječakom koji ima kompletnu porodicu – ističe ona.

Za kraj poručuje da joj je žao što je S.D. ispisan iz škole i da to nije bila njena preporuka roditeljima.

– Za 14-godišnjaka nije dobro da se odvaja od roditelja, od svoje sredine i ide u drugi grad. Za vršnjačko nasilje se mora naći sistemsko rješenje, jer su škole u ovakvim slučajevima nemoćne – zaključuje Vasić.

Kako dodaje na kraju, da bi škola ispisala đaka, on cijele godine mora da ima jedinicu iz vladanja i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, a pored toga treba da nađu i direktora druge škole koji će pristati da takvog đaka preuzme.

Podijeli ovaj članak