SAD će pomoći Srbiji da odmakne od Rusije: Hoće li Vučić okrenuti leđa Putinu ili nastaviti da sjedi na dvije stolice?

2 min. čitanja

”Neophodno je da se Srbija odmakne od Rusije u pogledu snabdevanja energijom i moram da kažem da se trenutno mnogo toga radi da se Srbiji u tome pruži pomoć”, istakao je američki ambasador u Srbiji Christopher Hill govoreći o najavljenoj diverzifikaciji nafte koju je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog moguće zabrane uvoza ruske nafte.

”Ne znam da li sam u poziciji da komentarišem to jer ne znam još detalje, ali ono što je Srbiji veoma potrebno je da diverzifikuje svoje izvore snabdevanja energijom i da se u tom pogledu odmakne od Rusije koja se pokazala kao vrlo nepouzdan snabdevač”, rekao je Hill novinarima u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, gde je održao predavanje.

Njegova izjava dolazi u danu kada mediji objavljuju delove izveštaja Evropske komisije koji će danas biti objavljen zvanično. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u dokumentu se navodi da je stopa usklađenosti Srbije sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom značajno smanjena i od 64 odsto, koliko je obeležila u 2020, usklađenost je pala na 45 odsto.

I ovde se još jednom podvlači da se Srbija nije uskladila sa sankcijama protiv Rusije, koje je EU uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

”Niz akcija i izjava Srbije je bio u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU. Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim merama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije”, navodi se u dokumentu. 

Podijeli ovaj članak