Rusi: Srušili smo dron kod Moskve; Zelenski: Ako napadnemo Rusiju, ostat ćemo sami

3 min. čitanja

Ruska protivzračna odbrana uništila je dron koji je letio prema Moskvi, objavio je jutros gradonačelnik glavnog grada Rusije Sergej Sobjanjin.
 

– Bespilotna letjelica uništena je u blizini Ljubertsija, jugoistočno od Moskve. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava ni štete. Na mjestu događaja su timovi za hitne situacije – rekao je Sobjanjin.

Ranije su dva moskovska aerodroma Dooddedovo i Vnukovo bila privremeno zatvorena, objavila je režimska novinska agencija Tass pozivajući se na avijacijske izjave.

Koalicija koja pomaže Ukrajini u borbi protiv ruske invazije ne bi podržala Kijev kad bi prenio neprijateljstva na ruski teritorij, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Vjerujem da je to veliki rizik, definitivno ćemo biti ostavljeni sami – rekao je u intervjuu s nacionalnim medijima, koji su ga pitali je li vrijeme za napad na ruski teritorij.

Zelenski je istaknuo da su odnosi sa saveznicima ključni u podršci Ukrajini u njenoj borbi za oslobađanje vlastitog teritorija.

– Napredak i odgovornost za Ukrajinu na ratištu “uvijek su dvostrani” – rekao je Zelenski, dodajući da su međunarodni partneri “dio bilo koje pobjede”, bilo kojeg zastoja u protivofanzivi, bilo kojih odbrambenih akcija i bilo koje slabosti.

Zelenski je također rekao da vjeruje da je moguće “zagovarati demilitarizaciju Rusije” na Krimu političkim sredstvima.

Podsjetimo, posljednjih mjeseci zabilježen je porast napada na ruskom tlu, pri čemu ruski dužnosnici kažu da su ukrajinski dronovi i granatiranje odgovorni za napade koji su ponekad ranili ili ubili civile.

Dužnosnici u Kijevu aludirali su na odgovornost Ukrajine za te incidente – Zelenski je tako prošlog mjeseca nakon napada dronovima rekao da se “rat vraća u Rusiju”, ali Ukrajina najčešće odbija preuzeti izričitu odgovornost za napade preko granice.

Ukrajina je, doduše, preuzela odgovornost za napade morskim dronovima i drugim oružjem na Krimu, ukrajinskom poluotoku pod ruskom okupacijom, i okolne ciljeve na Crnom moru, obećavajući da će ih biti još.

Moskva je zauzela poluotok i proglasila ga ruskim teritorijem 2014. godine, u potezu koji su Ukrajina, SAD i međunarodna tijela osudili kao nelegalan. Kijev je rekao da njegov cilj istjerivanja Rusije iz Ukrajine uključuje povrat Krima.

Podijeli ovaj članak