Rezultati izbora u Turskoj bi mogli biti poznati ranije nego u prvom krugu

2 min. čitanja

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turske (YSK) Ahmet Yener izrazio je želju da drugi krug izbora za predsjednika bude od koristi državi i turskom narodu.

Yener je glasao na biralištu u školi u Ankari, a potom se obratio novinarima.

Kako je kazao, građani su pokazali veliko interesovanje za izbore u zemlji i inostranstvu u drugom i prvom krugu.

VEZANI TEKST – Turci danas biraju predsjednika: Recep Tayyip Erdogan ili Kemal Kilicdaroglu?

– Želim da rezultati izbora budu od koristi turskom narodu, turskoj demokratiji, političkim strankama i predsjedničkim kandidatima. Izbori do sada protiču bez ikakvih problema – kazao je Yener.

Na pitanje kada bi mogli biti objavljeni izborni rezultati nakon drugog kruga izbora za predsjednika, Yener je rekao da bi rezultati mogli biti poznati ranije u odnosu na prvi krug.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u sati po lokalnom vremenu (7 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Podijeli ovaj članak