Razgovarali Erdogan i Biden: Turska na samitu NATO-a očekuje snažnu podršku za ulazak u EU

2 min. čitanja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki lider Joe Biden dogovorili su se u nedjelju da održe sastanak na predstojećem samitu NATO-a u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije, javlja Anadolu.

Erdogan i Biden razgovarali su telefonski o brojnim pitanjima, uključujući kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u i američkoj prodaji borbenih aviona F-16 Turskoj, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije Turske.

Komentirajući napore Švedske da se pridruži NATO-u, Erdogan je rekao Bidenu da je Stockholm poduzeo “ispravne korake” usvajanjem amandmana protiv terorizma, ali su oni poništeni demonstracijama simpatizera terorističke organizacije PKK.

Također je kazao da ne bi bilo ispravno povezivati pitanje ulaska Švedske u NATO s prodajom aviona F-16 Turskoj, dok je zahvalio američkom predsjedniku na pružanju podršci Ankari u njenoj namjeri da kupi borbeni avion od Washingtona.

Dvojica lidera su također razgovarali o procesu pridruživanja Turske Evropskoj uniji (EU) kao i poziciji Ukrajine u odnosu na NATO.

Ističući da je Turska bila principijelna i poštena na putu pristupanja EU, Erdogan je rekao da zvanična Ankara želi da oživi proces pristupanja za punopravno članstvo u evropskom bloku.

Dodao je da Turska želi da vodeće zemlje EU-a i rukovodstvo evropskog bloka daju jasnu i snažnu poruku podrške njenom članstvu tokom samita u Vilniusu.

Podijeli ovaj članak