“Rado” idu Rusi u vojnike: Sve veći broj uhapšenih na protestima protiv mobilizacije

1 min. čitanja

Više od 1.311 ljudi uhapšeno je u srijedu širom Rusije na protestima protiv mobilizacije, saopćio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Do hapšenja na protestima je došlo nakon što je u srijedu predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju.

OVD-Info je saopćio kako je, na osnovu informacija prikupljenih iz 38 gradova šiorm Rusije, do sinoć uhapšeno više od 1.311 ljudi, prenosi Reuters.

Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Zvaničnica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk, u saopćenju koje su prenijele ruske novinske agencije, navela je kako su policajci zaustavili pokušaje da se organiziraju mali protesti.

U nizu regija bilo je pokušaja organiziranja neovlaštenih akcija koje su okupile izuzetno mali broj učesnika, kazala je Volk.

Sve to je zaustavljeno, a osobe koje su kršile zakone su uhapšene i odvedene u policijske stanice radi istrage i utvrđivanja njihove odgovornosti, naglasila je ona, prenosi Al Jazeera.

Putin je ranije u srijedu proglasio djelimičnu mobilizaciju, odnosno regrutaciju samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a prije svega onih koji su služili u oružanim

Podijeli ovaj članak