Džaferović sa Lauderom: Braniti istinu o genocidu u Srebrenici

1 min. čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa (World Jewish Congress) Ronaldom Lauderom.

Razgovarano je o pitanjima važnim za Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, te o saradnji institucija Bosne i Hercegovine sa Svjetskim jevrejskim kongresom.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da je Bosna i Hercegovina ponosna na svoju multikulturalnu historiju i Jevrejsku zajednicu kao njen neizostavni dio.

Istaknuta je privrženost Bosne i Hercegovine čuvanju sjećanja i zaštiti istine o holokaustu.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongesa na ukupnoj podršci članova i aktivista Svjetskog jevrejskog kongresa Bosni i Hercegovini u periodu od sticanja nezavisnosti, a naročito na podršci žrtvama u borbi protiv revizionizma i odbrani istine o genocidu u Srebrenici.

Istaknuta je i nužnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi se osigurala puna ravnopravnost Jevrejima u Bosni i Hercegovini, te je iskazana zabrinutost zbog rasta desnog populizma u Evropi, saopćeno je.

Sastanku je prisustvovao i generalni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft, koji je bio jedan od govornika u Potočarima na obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici, te ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj.

Podijeli ovaj članak