Predstavljeno tursko borbeno plovilo

2 min. čitanja

Tursko borbeno plovilo bez posade Sancar prvi put je predstavljeno javnosti i to na Afričkom sajmu avijacije i odbrane AAD 2022, koji se održava u Pretoriji, glavnom gradu Južne Afrike, a uskoro bi se moglo naći u upotrebi.

Sancar je proizveden u saradnji turskih kompanija u sektoru odbrambene industrije Havelsan i Yonca-Onuk.

Na sajmu učestvuju brojne druge turske kompanije, predstavnice sektora odbrambene industrije Turske, uključujući kompaniju Havelsan.

Generalni direktor ove kompanije Mehmet Akif Nacar rekao je za Anadoliju da na sajmu učestvuje više od 20 turskih kompanija, a njihova firma je na sajmu prvi put u ovoj regiji.

Havelsan radi na razvoju poslovanja u Africi od 2020. godine.

– Vidimo da možemo poslovati u ovoj regiji, kako u okviru međudržavne saradnje u oblasti odbrane, tako i uz različite modele finansiranja, rekao je Nacar.

Naglasio je da su na sajmu izložili svoje proizvode u oblasti sistema komandne kontrole, borbenog upravljanja i bespilotnih autonomnih sistema.

– U Africi postoji veliko interesovanje za pomorska vozila. Nadamo se da će bespilotna autonomna vozila ovdje naći svoje mjesto na tržištu, pojasnio je Nacar.

Komentarisao je i mogući rok za ulazak autonomnih sistema u inventar.

– Dugo smo provodili testiranja na terenu. Sada su donesene neke odluke. Vrlo brzo, do kraja godine, moći ćemo vidjeti prve proizvode na terenu, kazao je Nacar.

Podijeli ovaj članak