(FOTO i VIDEO) Fiona opustošila Karibe, stiže u Kanadu: Izdato upozorenje, biće…!

2 min. čitanja

Kanada se zadnjih dana pripremala za dolazak uragana Fione koji tamošnja meteorološka služba naziva “povijesnim”, pošto je opustošio Karibe i prouzročio poplave i nestanak struje na Bermudima.

“Kako će biti ocijenjen u povijesnim udžbenicima odredit ćemo nakon događaja, no sigurni smo da će to biti povijesni i ekstreman događaj za istok Kanade”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u petak Bob Robichaud, prognostičar u Kanadskom centru za prognozu uragana koji je Fionu ocijenio “velikim” uraganom.

Pošto je nakratko ponovno svrstao Fionu u 4. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici (koja ima pet stupnjeva), Nacionalni centar za uragane (NHC), sa sjedištem u Miamiju, u Sjedinjenim Državama, u svom je zadnjem izvješću vratio uragan u treću kategoriju, s udarima vjetra jačim od 200 km/h.

Izdato upozorenje

“Iako će postupno slabjeti”, Fiona će biti “snažan ciklon” tokom svog prolaska kroz Kanadu, piše NHC.

Uragan je u 23. sata po srednjeevropskom vremenu bio manje od 600 km udaljen od Halifaxa u Novoj Škotskoj, prenosi Hina. 

Vlasti te pokrajine na krajnjem istoku Kanade izdale su upozorenje zbog mogućeg nestanka struje, pozivajući sve stanovnike da ostanu kod kuće i opskrbe se zalihama hrane dovoljnim za najmanje 72 sata.

I u susjednoj pokrajini Otoku Princa Edwarda, stanovnici se pripremaju za dolazak uragana.

Premijer pozvao sve na oprez

“Oluja treba sutra ujutro (subota) stići na kopno na atlantskoj obali Kanade i snažno udariti na čitavu regiju, pa i na neke dijelove na istoku Quebeca”, upozorio je na konferenciji za novinare u petak.

Rano u petak Bermudsko otočje su zahvatili udari vjetra od 160 km/h i jaki pljuskovi. No nakon razornog prolaska Karibima, Fiona je prošla pokraj tog britanskog teritorija usred Atlantskog oceana ne ostavivši iza sebe nijednu žrtvu ni veću štetu.

Fiona je odnijela četiri života u Portoriku, američkom teritoriju, pišu glasila pozivajući se na mjesnog čelnika. Jedna je osoba izgubila život u Gvadalupi (francuski prekomorski departman) i dvije u Dominikanskoj Republici.

Podijeli ovaj članak