Predsjednik Srbije nije optimista: Vučić i Kurti na hitnom sastanku u Briselu

2 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti učestvovaće danas u Briselu na hitnom sastanku na visokom nivou u okviru Dijaloga Beograda i Prištine koji je sazvala EU u pokušaju da se spriječi eskalacija i tenzije na terenu.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbjegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, javila je Beta. 

Borel i Lajčak prvo će odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da išta može da se uradi ali da ide „da ne bi dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi“.

On je ponovio da su uslovi Srbije osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i ukidanje odluke o tablicama.

Kosovo je najavilo da će 22. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 evra za vlasnike vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od Prištine da primjenu odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Napetost je dodatno porasla pošto su pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije.

Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u okviru Dijaloga Beograd-Priština 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mjesečno kako bi rješavali aktuelne probleme i spriječili eventualnu eskalaciju napetosti.

Podijeli ovaj članak