Predsjednički izbori u Sloveniji: Anže Logar računa na diplomatsko iskustvo

2 min. čitanja

Pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Sloveniji Anže Logar može računati na potporu svoje stranke, ali i još nekih aktera desne scene u drugom krugu predsjedničke utrke, najavili su Logarovi saradnici u reakcijama nakon nedjeljne pobjede u prvom krugu, prenijela je Fena.

Logara je u prvom krugu podržalo 33,97 posto birača, a neovisnu kandidatkinju Natašu Pirc Musar 26,86 posto, pokazuju neslužbeni rezultati. Logarova zamjenica i kolegica iz njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) Eva Irgl rekla je za agenciju STA da je ovakav rezultat bio očekivan te da ga sada još čeka teška kampanja za drugi krug.

Logarovo vrlo dobro poznavanje međunarodnog prostora vidi kao vrlinu dobrog kandidata za drugi krug, što je iznimno važno u izazovnoj situaciji zbog rata u Ukrajini. Za vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova, sklopio je mnoga prijateljstva s državnicima, što je također ključno, posebno s obzirom na situaciju, rekla je.

Osim njegovog SDS-a, Logara je podržala i izvanparlamentarna Slovenska ljudska stranka(SLS), a vjeruje se da će mu potporu dati i pristaše Nove Slovenije (NSi), čiji kandidat nije prošao u prvom krugu. To je potvrdio i istaknuti član NSi-ja i predsjednik prve samostalne vlade Lojze Peterle.

Članovi izbornog štaba neovisne kandidatkinje, odvjetnice Nataše Pirc Musar, koja će se u drugom krugu 13. novembra sučeliti s Logarom, u prvim izjavama su izrazili uvjerenost u njezinu pobjedu pritom u prvi plan ističući njenu neovisnost i privrženost vrijednostima pravne države i ljudskih prava.

”Očekujemo da ćemo razgovarati o vrijednostima, o tome što nas spaja i što nas razlikuje. Ljudi to žele čuti, da im odluka u drugom krugu bude lakša”, kazala je Darinka Pavlič Kamien, voditeljica Izbornog stožera i izborne kampanje.

Podijeli ovaj članak