Poljska prebacuje vojnike na istok zemlje zbog prisustva Wagnera u Bjlelorusiji, građani uz granicu strahuju od rata

2 min. čitanja

Poljski komitet za sigurnost odlučio je da premjesti vojne jedinice na istok zemlje zbog prisustva Wagner grupe u Bjelorusiji, prenijela je u petak državna novinska agencija PAP riječi sekretara komiteta.

Komandant Wagnera Jevgenij Prigožin prikazan je u video snimku u srijedu kako pozdravlja svoje borce u Bjelorusiji, govoreći im da za sada više neće učestvovati u ratu u Ukrajini, ali im naređuje da skupe snagu za Afriku dok obučavaju bjelorusku vojsku.

Bjelorusko ministarstvo odbrane je u četvrtak saopćilo da su Wagnerovi plaćenici počeli da obučavaju bjeloruske specijalne snage na vojnom poligonu samo nekoliko kilometara od granice s Poljskom, članicom NATO-a.

– Obuka ili zajedničke vježbe bjeloruske vojske i grupe Wagner nesumnjiva je provokacija – kazao je Zbigniew Hoffmann za PAP.

– Komitet je analizirao moguće prijetnje, poput dislokacije jedinica Wagner grupe. Stoga je ministar odbrane, predsjednik Komiteta Mariusz Blaszczak odlučio da naše vojne formacije pomjeri sa zapada na istok Poljske – dodao je.

Ljudi koji žive u blizini granice Poljske i Bjelorusije izjavili su u četvrtak da su mogli čuti pucnjavu i helikoptere nakon što je ruska grupa Wagner stigla da obučava bjeloruske specijalne snage, što je pojačalo njihova strahovanja da će ih rat u Ukrajini zahvatiti.

Ministar odbrane Blasczak kazao je u ovom mjesecu da je Poljska počela prebacivati više 1.000 vojnika na istok zemlje.

Također, početkom jula Poljska je saopćila da će poslati 500 policajaca da pojačaju sigurnost na granici s Bjelorusijom, prenosi Reuters.

Podijeli ovaj članak