Poljska: Curi nafta iz naftovoda Družba kojim Rusija snabdijeva Evropu

2 min. čitanja

Poljski energetski operater PERN saopćio je da je otkriveno curenje u jednoj od dvije linije u zapadnom dijelu naftovoda Družba, kojim se ruska nafta prenosi u Evropu, javlja Anadolu.

Naftovod Družba, čije ime na ruskom znači “prijateljstvo”, jedan je od najvećih na svijetu i opskrbljuje ruskom naftom veći dio srednje Evrope.

Curenje je prijavljeno na jednom od dva voda u zapadnom dijelu, gdje sirova nafta stiže u Njemačku, u blizini Chodecza u centralnoj Poljskoj, uveče 5. avgusta, saopćila je kompanija.

Navedeno je da je dotok nafte zaustavljen.

Saopćeno je da druga linija radi bez ikakvih promjena i da nema opasnosti po zdravlje lokalnog stanovništva.

Saopćeno je da su na licu mjesta vatrogasne ekipe i ekipe Hitne pomoći PERN-a, koje obezbjeđuju područje, a istraga o uzroku incidenta se nastavlja.

PERN je saopćio da je počela sanacija oštećene dionice cjevovoda i da će protok biti nastavljen 8. augusta.

Kroz Družbu se dnevno može transportovati dva miliona barela nafte. Trenutno se navodi da je dnevno transportovana količina nafte oko 1,5 miliona barela.

Protok nafte kroz naftovod Družba naglo je opao od početka rusko-ukrajinskog rata, a infrastruktura naftovoda je nekoliko puta pogođena napadima za koje Moskva okrivljuje administraciju Kijeva, ali Ukrajina je negirala optužbe za napad.

Podijeli ovaj članak