Pobuna u SPC-u: Grigorije odbio da ide kod Vučića na ručak, uz njega još četverica vladika

3 min. čitanja

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, priredio je jučer ručak u Predsjedništvu Srbije za učesnike Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve. 

VEZANI TEKST – Sukob u SPC-u: Vladika Irinej “udario” na vladiku Grigorija, spomenuo mu i Tita

Na čelu sa patrijarhom Porfirijem, većina arhijereja je prisustvovalo sastanku sa Vučićem, izuzev episkopa dizeldorfskog i cijele Njemačke, Grigorija, zapadnoameričkog vladike Maksima, mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, epskopa banjalučkog Jefrema i episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Sastanak na Andrićevom vencu održan je jučer, a na njemu je bilo riječi o odnosima SPC-a i države, nako čega je patrijarh Porfirije otvoreno podržao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvori Nova.rs iz Patrijaršije navode da Grigorije i Maksim ni prethodne dvije godine nisu odlazili na svečani prijem u Predsjedništvo, dok ostali episkopi, koji se ovog puta nisu odazvali pozivu Vučića, također dijele njihovo mišljenje kad je riječ o politici koju sprovodi vlast u Srbiji.

Pomenuta dva episkopa bili su posebna meta medija koje kontroliše vladajuća stranka i Vučić. Vladika Maksim optuživan je, uoči Sabora na kom se birao novi patrijarh, da dolazi zaražen koronom kako bi širio virus među episkopima, obilježavali su ga kao pučistu, raskolnika i čovjeka koji želi da unišiti jedinstvo SPC. Pored medijskog, progon vladike Maksima je nastavljen na Pravoslavnom bogoslovskog fakultetu, sa kog je protjeran uz obrazloženje da na redovnoj nastavi ne mogu da budu oni koji žive u Zapadnoj Evropi i Americi, iako je ranija praksa to dozvoljavala.

VEZANI TEKST – Vladika Grigorije: Hvalite se sa 87 posto glasova, niste dobili, kupili ste…

Ništa bolje nije prošao ni vladika Grigorije, godinama jedan od najčešće napadanih episkopa SPC-a.

Zbog otvorenog protivljenja politici koju vodi aktuelna vlast, Grigoriju su simpatizeri vladajuće stranke čak posvetili i spot “Kakav je to vladika Grigorije” koji je neodoljivo podsjećao na video koji je Srpska lista posvetila ubijenom predstavniku Srba s Kosova, Oliveru Ivanoviću.

U režimskim medijima, Grigorije je opisivan kao političar u odijelu sveštenika, kao osoba koja radi protiv interesa Srbije i ruši Vučića, kao neko ko podržava albanske lobiste i nezavisnost Kosova… Na pomenute uvrede, vladika je svojevremeno odgovorio rekavši da ga napadaju oni kojima laž ne silazi sa usana.

Podijeli ovaj članak