Plenković “udario” po Milanoviću: Kada je vrijeđao Schmidta nije se konsultirao sa vladom, on se “oglušio” na…

2 min. čitanja

Navodna neustavnost odluke hrvatske vlade o obuci ukrajinskih vojnika “izmišljena je tema“ jer je procedura u tom slučaju bila identična praksi u ranijim slučajevima, rekao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić prošle je sedmice poslao dopis predsjedniku RH Zoranu Milanoviću kojom je tražio suglasnost za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, nakon čega je Pantovčak priopćio kako ministar obrane „niti Ustavom niti Zakonom o obrani“ nije ovlašten to učiniti. 

Plenković je u srijedu rekao da je pitanje pravnog temelja „izmišljeno“ te da je dosadašnja praksa da „isključivo“ ministri obrane šalju predsjednicima takve dopise, za što postoje dokazi kod prethodnih ministara i predsjednika jer je to „ustaljena praksa koja traje godinama“, prenosi Hina. 

Hrvatski premijer je rekao kako se predsjednik „oglušio“ na dopis jer je na njega odgovorio samo priopćenjem te da je Milanović prije nekoliko mjeseci otvoreno rekao da je protiv hrvatskog sudjelovanja u toj misiji EU-a. 

„To je bit teme. Pa nije tema ustavna ili pravna osnova. On je politički protiv“, rekao je Plenković, kazavši kako se Milanović nije vanjskopolitički konzultirao s vladom ni kad se usprotivio švedskom i finskom članstvu u NATO savezu ili kad je vrijeđao visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. 

Naglasio je da je vlada proceduralno učinila sve ispravno te da je sada na zastupnicima u Hrvatskom saboru da se „izjasne, a ne da bježe“.

Hrvatski sabor će o pitanju obuke ukrajinskih vojnika glasati 15. prosinca. Zastupnici u srijedu raspravljaju o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM gdje oporba tvrdi da je vladina odluka protuustavna i da su zastupnici žrtve predsjednika RH i premijera, a vladajući HDZ kaže da se poštivala procedura te poziva oporbu da bude na pravoj strani povijesti.

Hrvatski vojnici sudjelovali bi u zapovjednoj strukturi, nekoliko instruktora bi išlo u Njemačku i Poljsku te bi eventualno stotinu ukrajinskih vojnika stiglo u Hrvatsku, najavio je Plenković. 

Podijeli ovaj članak