Plenković kontra Milanovića: Donijeta je odluka o obuci ukrajinskih vojnika, objasnili smo politiku, nema iznenađenja

2 min. čitanja

Andrej Plenković, hrvatski premijer, izjavio je danas u Briselu da je odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj donijeta, a da će Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, kako kaže, morati da objasni zašto je protiv.

“Odluka je donesena. Budžet misije je oko sto miliona evra. Riječ je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može ponuditi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji”, rekao je Plenković na kraju drugo dana samita EU u Briselu.

Milanović je ranije rekao da dok je on vrhovni komandant ukrajinski vojnici se neće obučavati u Hrvatskoj i da bi to značilo dovođenje rata u Hrvatsku.

Na pitanje o finansijskoj pomići Ukrajini iz Hrvatske, Plenković kaže da je ideja da se prikupi novac iz više izvora, organizacija, država i da se omogući Ukrajini likvidnost koja joj nedostaje.

“Dio sredstava povući će se iz EU fondova”, rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 TV.

Energetika, Ukrajina, to su bile glavne teme samita, rekao je Plenković i dodao:

“Smanjenje cijena plina, sigurna snabdjevenost i smanjena potražnja – to su glavni ciljevi. Zahvaljujući mehanizmu koji smo sad napravili, doćićemo do toga da cijene gasa ne odlete u nebo. Zajedničkom platformom će se nabavljati plin. Dugoročni cilj je tranzicija na obnovljive energije”.

Što se Ukrajine tiče, dodao je, tu nema rasprave, jer svi otprilike mislimo isto.

“Snažna podrška, bićemo domaćini Krimske platforme – prva takva parlamentarna dimenzija što je važna politička poruka. Razgovarao se i o ekonomskoj i vojnoj pomoći Ukrajini”, rekao je i dodao:

“Hrvatska nije neutralna, nego je članica EU i NATO-a i zauzela je stav solidarnosti s Ukrajinom. Objasnili smo politiku, nema iznenađenja”.

Podijeli ovaj članak