Plan o prekidu vatre u Gazi pretvara se u smrtonosnu igru ​​preživljavanja

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Za lidere Hamasa i Izraela se plan o prekidu rate u Gazi pretvara u smrtonosnu igru preživljavanja, piše BBC u analizi koja se osvrće na mogućnost postizanja sporazuma o prekidu vatre i aktuelnim preprekama.
Uslovi pod kojima se rat konačno završava mogli bi u velikoj mjeri odrediti njihovu političku budućnost i njihovu vlast. Za vođu Hamasa Yahya Sinwara ishod pregovora će ujedno značiti život ili smrt.

To je dijelom razlog zašto su prethodni pregovori propali, a sudbina novog prijedloga sporazuma, koji je predložio američki predsjednik Joe Biden je neizvjesna.

Sjedinjene Američke Države (SAD) kažu da su Vijeću sigurnosti UN-a predale nacrt rezolucije kojom se podržava plan prekida vatre, a predstavljene tri faze uključuju uključuju prekid sukoba, oslobađanje talaca i obnovu palestinske teritorije.

U prvoj fazi bi bilo osolobođeno na desetine zarobljenika. Međutim, malo je vjerovatno da će se Hamas odreći svojih politički najosjetljivijih zarobljenika, žena, ranjenika i starijih osoba, bez jake garancije da Izrael neće ponovo pokrenuti rat kada se vrate kući. BBC piše kako Netanyahu mora zadržati svoje dugoročne opcije otvorenim kako bi imao šanse da dobije podršku desničarskih vladinih saveznika za bilo koji početni dogovor o taocima.

Lideri Hamasa, s druge strane, vjerovatno će unaprijed željeti trajne garancije za prekid vatre.

U ponedjeljak je glasnogovornik američkog State Departmenta rekao da Hamas ostaje prijetnja i da SAD ne vjeruju da bi grupa mogla biti vojno eliminisana.

U međuvremenu, Bijela kuća je saopćila da je Biden potvrdio spremnost Izraela da krene naprijed s uslovima, koji su sada ponuđeni Hamasu, kao i da je palestinska grupa sada jedina prepreka dogovor.

Izvor: klix.ba

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare