Pelosi sa Plenkovićem: Zahvaljujemo Hrvatskoj na liderstvu

2 min. čitanja

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sastali su se danas u Zagrebu uoči prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, pri čemu je Pelosi zahvalila Hrvatskoj i Plenkoviću na liderstvu oko rata u Ukrajini i u drugim područjima.

Plenković je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka rekao da su susret obilježile dvije ključne teme. Prva je daljnja suradnja između SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajine, prenosi HRT.

– Hrvatska i SAD su uvjereni da smo u ovoj situaciji na pravoj strani i prava i morala i zbog toga ćemo nastaviti ovu suradnju davanja podrške nama prijateljskoj Ukrajini, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je rekao i da su izrazili zadovoljstvo uzlaznim trendom u odnosima između SAD-a i Hrvatske, što je bila druga tema susreta. Prisjetili su se činjenice da je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza, dodao je. Rekao je i sa se vesele skorom potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Plenković je također rekao da Hrvatska cijeni potporu SAD-a kada je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

– Isto tako cijenimo i potporu SAD-a temeljnim ciljevima vanjske politike Republike Hrvatske koji su pred ostvarenjem, a to su i članstvo u europodručju i članstvo u schengenskom prostoru, rekao je Plenković, dodajući da oba koraka čine Hrvatsku vanjskopolitički snažnijom, otpornijom i pouzdanijom partnericom unutar EU-a i saveznicom unutar NATO-a.

– Nastavit ćemo našu suradnju i na području jugoistoka Europe, i na pod

Podijeli ovaj članak