Pelosi sa Plenkovi─çem: Zahvaljujemo Hrvatskoj na liderstvu

2 min. ─Źitanja

Premijer Hrvatske Andrej Plenkovi─ç i predsjednica Zastupni─Źkog doma ameri─Źkog Kongresa Nancy Pelosi sastali su se danas u Zagrebu uo─Źi prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, pri ─Źemu je Pelosi zahvalila Hrvatskoj i Plenkovi─çu na liderstvu oko rata u Ukrajini i u drugim podru─Źjima.

Plenkovi─ç je u zajedni─Źkoj izjavi nakon sastanka rekao da su susret obilje┼żile dvije klju─Źne teme. Prva je daljnja suradnja izme─Ĺu SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajine, prenosi HRT.

– Hrvatska i SAD su uvjereni da smo u ovoj situaciji na pravoj strani i prava i morala i zbog toga ─çemo nastaviti ovu suradnju davanja podr┼íke nama prijateljskoj Ukrajini, rekao je Plenkovi─ç.

Hrvatski premijer je rekao i da su izrazili zadovoljstvo uzlaznim trendom u odnosima izme─Ĺu SAD-a i Hrvatske, ┼íto je bila druga tema susreta. Prisjetili su se ─Źinjenice da je Hrvatska u┼íla u program izuze─ça od viza, dodao je. Rekao je i sa se vesele skorom potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Plenkovi─ç je tako─Ĺer rekao da Hrvatska cijeni potporu SAD-a kada je rije─Ź o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

– Isto tako cijenimo i potporu SAD-a temeljnim ciljevima vanjske politike Republike Hrvatske koji su pred ostvarenjem, a to su i ─Źlanstvo u europodru─Źju i ─Źlanstvo u schengenskom prostoru, rekao je Plenkovi─ç, dodaju─çi da oba koraka ─Źine Hrvatsku vanjskopoliti─Źki sna┼żnijom, otpornijom i pouzdanijom partnericom unutar EU-a i saveznicom unutar NATO-a.

– Nastavit ─çemo na┼íu suradnju i na podru─Źju jugoistoka Europe, i na pod

Podijeli ovaj ─Źlanak