Otkriveni su žuljevi – Glumila je da je bolesna i vezana za krevet kako bi dobijala pomoć

2 min. čitanja

Optužena za prevaru sada državi treba vratiti 17.000 eura

Stanovnica Beča se trenutno suočava sa sudskim procesom zbog posebno teške prevare koju je izvršila. Žena je godinama tvrdila da je teško bolesna od multiple skleroze i da je vezana za krevet, kako bi mogla primati odgovarajuću njegu i financijsku pomoć. Međutim, nedavno je otkriveno da je cijela priča zapravo laž i da žena može hodati. Kao rezultat toga, slučaj je završio na sudu.

Čitava priča započela je 2008. godine kada je 33-godišnjoj pacijentici dijagnosticirana multipla skleroza. Prema izvorima, žena je tvrdila da je potpuno nepokretna i da joj je potrebna njega šestog stupnja. Na temelju tih tvrdnji, svaki mjesec je primala pomoć u iznosu od 1.200 eura. Međutim, situacija se promijenila kada je liječnik primijetio neobičnosti i kada su članovi ženine porodice počeli glumiti ulogu njegovatelja. Posljednji dokaz o prevarama dobiven je kada su otkriveni žuljevi na ženinim petama, koji se ne bi mogli stvoriti da zaista ne ustaje iz kreveta.

Kao rezultat svoje prevare, žena je sada dužna vratiti 17.000 eura. Također je prebačena na drugi stupanj njege, s mjesečnom pomoći od 290 eura. Međutim, ona je uložila žalbu protiv te odluke.

Slučaj se trebao razmatrati iduće godine, ali su se nedavno pojavile nove informacije. U veljači je žena uhvaćena u krađi na Westbahnhofu u Beču, dok je tvrdila da je vezana za krevet. Na sudskom ročištu, optuženica se ponašala zbunjeno, vikala po sudnici i na kraju je čak bila izbačena.

Iako presuda još nije pravomoćna, žena je već kažnjena s 22 mjeseca zatvora zbog prevare u gospodarskom poslovanju.

Ovaj slučaj ilustrira važnost praćenja i provjere korisnika socijalnih programa kako bi se spriječile prevare i zloupotrebe sistema. Također upućuje na potrebu strogih kazni za one koji iskorištavaju pomoć države na nepošten način.

Podijeli ovaj članak