Osumnjičeni ubica iz Siska bio ključni svjedok protiv saboraca zbog strijeljanja civila

2 min. čitanja

Osumnjičeni ubica iz Siska Nedžad Fetić (58), koji je među stanovnicima bio poznatiji kao Bracan, danas će opet biti ispitan pred državnim tužilaštvom u Hrvatskoj te priveden istražnom sudiji. Tužilaštvo traži da mu se odredi istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja krivičnog djela.

Fetić je osumnjičen da je u subotu navečer ubio 45-godišnju ženu, teško ranio još četiri osobe te zapalio tri kuće i dva automobila.

Glavni direktor policije Nikola Milina rekao je jučer kako je još teško govoriti o motivu 58-godišnjaka koji je iz vatrenog oružja u Sisku jednu osobu ubio, dok je četiri teško, a četiri lakše ranio. 

Osvrnuo se i na bombu koja se spominje prilikom hapšenja na snimkama na društvenim mrežama rekavši, između ostalog, kako je “osoba koristila i dugo vatreno oružje i poluautomatsko oružje, s tim da je posjedovala i ručnu bombu”.

Policija je jučer na presici objavila i da je Fetić prije 20-ak godina bio prekršajno kažnjen zbog posjedovanja pištolja. Pištolj mu je oduzet.

VEZANI TEKST – Uhapšen napadač iz Siska koji je sinoć ubio jednu, a teško ranio četiri osobe

Kako piše Index, Fetić je, sudeći prema sudskim spisima, bio ključni svjedok tužilaštva u slučaju ubistva srpskog civila Rade Španovića 6. septembra 1991. godine. Prema presudi, Španovića su hrvatski vojnici odvezli iz kuće u Capragu i izrešetali s 25 metaka. Za ovaj su zločin, kako stoji u presudi Županijskog suda u Zagrebu, na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni Mirko Šašo i Haso Mahmutagić.

Podijeli ovaj članak