Osumnjičeni terorista pobjegao iz londonskog zatvora: U tijeku potraga za njim

2 min. čitanja

Mladić optužen za terorizam, Daniel Abed Khalife (21), uspio je pobjeći iz zatvora Wandsworth u južnom Londonu i sada je u bijegu, izvijestio je Guardian.

Britanska policija apelira na građane da pomognu u hvatanju Khalifea. On je bivši vojnik britanske vojske i pobjegao je danas ujutro oko 7:50 sati, prema navodima policije. Khalife je u trenutku bijega nosio majicu kratkih rukava, crveno-bijele karirane hlače, smeđe čizme i kapu. Bjegunca opisuju kao visokog muškarca oko 188 centimetara s kratkom smeđom kosom, prenosi index.hr.

Građani su upozoreni ne prilaziti mu, već nazvati policiju ako ga primijete.

Khalife je bio zatvoren u Wandsworthu, koji je kategoriziran kao zatvor B kategorija, a ne kao visokosigurnosni zatvor. Čekao je suđenje koje se odnosi na terorizam i kaznena djela po Zakonu o službenoj tajni.

U siječnju se Khalife proglasio nevinim za pokušaj iznuđivanja informacija koje bi mogle biti korisne osobi koja planira ili izvršava teroristički čin, kao i za dobivanje, prikupljanje, snimanje, objavljivanje ili priopćavanje informacija korisnih neprijatelju. Prve dvije optužbe bile su u suprotnosti s Antiterorističkim zakonom, dok je treća bila u skladu sa Zakonom o službenoj tajni.

“Dobili smo tim specijalaca koji provodi opsežnu i hitnu istragu kako bismo pronašli Khalifea što je prije moguće”, izjavio je zapovjednik Dominic Murphy, šef londonskog odjela za borbu protiv terorizma, prema Guardianu.

“Javnost također može pomoći. Ako netko vidi Khalifea ili ima bilo kakve informacije o tome gdje bi se mogao nalaziti, molimo da odmah nazove broj 112. Nemamo nikakve informacije niti razloga da vjerujemo da Khalife predstavlja prijetnju široj javnosti”, dodao je Murphy.

Pretpostavlja se da je Khalife najvjerojatnije još uvijek u području Londona, iako postoji mogućnost da je pobjegao iz grada.

Podijeli ovaj članak