Osmani: Vučić je samo jadikovao i nije govorio istinu, to je njegova vrlina kao Miloševićevog ministra propagande

2 min. čitanja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani na medijskoj konferenciji nakon samita čelnika Evropske političke zajednice rekla je kako je u susretu s evropskim čelnicima imala priliku detaljno ih informirati o tome što se događa na sjeveru Kosova, objavili su kosovski mediji. 

VEZANI TEKST – Nakon sastanka sa Macronom, Vučićem i Osmani: Borell iznio tri zahtjeva, ako ne budu ispunjeni…

Šefica države je najavila da nije bio u planu susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je htjela prenijeti poruku da je narod Kosova konstruktivan.

– Nisam imala plan da se sastanem s Vučićem. Kao predsjednik svih građana Kosova, želim pokazati konstruktivnost, što je vrlina našeg naroda, i pokazati volju da možemo razgovarati sa svima. Srbiji smo godinama pružali ruku saradnje i nije prvi put da se nalazimo s Vučićem na takvim sastancima – kazala je Osmani.

Osmani je rekla da je sastanak održan na insistiranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Naglasila je kako sastanak nije bio dio pregovora, već je u pitanju samo bila razmjena mišljenja. Na sastanku rekla je da je Vučić jadikovao, negodovao i, kako je rekla, “sigurno nije govorio istinu, što je njegova vrlina, kao Miloševićevog ministra propagande”.

Predsjednica države rekla je da je na tom sastanku tražila garancije Srbije da će primijeniti Sporazum, zatim je zatražila da se ukloni vojska s granice, te da se ne podržavaju kriminalne grupe koje izazivaju nasilje na sjeveru zemlje.

Prema njenimriječima, na sastanku je naglašena predanost Kosova provedbi svake tačke sporazuma.

Podijeli ovaj članak