Optužbe Rusije protiv Armenije: Koji su razlozi za njihovu kritiku?

3 min. čitanja

Rusija nedavno je optužila Armeniju za “neprijateljske korake” i izazvala veliku pažnju međunarodne zajednice. Ova optužba između dvije savezničke zemlje izazvala je mnoge da se pitaju šta je to što Rusija zamjera Armeniji.

Prvo treba naglasiti da je Rusija tradicionalno imala bliske odnose sa Armenijom. Ove dvije zemlje su članice Zajednice nezavisnih država (ZND), regionalne organizacije koja povezuje bivše sovjetske republike. Osim toga, Rusija je jedan od ključnih partnera Armenije u vojnom i ekonomskom smislu.

Ipak, nedavni događaji u regiji Nagorno-Karabah i sjevernoj Armeniji pokrenuli su tenzije između ovih saveznika. Nagorno-Karabah je sporno područje između Armenije i Azerbejdžana, koje je zakonom neovisno, ali se smatra teritorijom Azerbejdžana. Sukob između ovih dviju zemalja trajao je decenijama i kulminirao je u velikom ratu 2020. godine, koji je rezultirao gubitkom teritorija za Armeniju.

Armenija je bila primorana da pristane na primirje pod nadzorom Rusije, koje je potpisano u novembru 2020. godine. Prema sporazumu, Rusija je poslala mirovne snage na teritorij Nagorno-Karabaha kako bi održavala mir i stabilnost.

Međutim, Rusija je nedavno optužila Armeniju da je izvršila “neprijateljske korake” i da je prekršila sporazum o primirju. Ta optužba je izazvala iznenađenje i zbunjenost u međunarodnoj zajednici, s obzirom na dosadašnje savezništvo između ove dvije zemlje.

Konkretni događaji na terenu nisu detaljno objašnjeni, ali ruske optužbe su se fokusirale na navodni pokušaj Armenije da prenese vojne resurse izvan Nagorno-Karabaha i prekorače kapacitete ruskih mirovnih snaga.

Armenija je negirala ove optužbe i istakla da se samo pridržava sporazuma o primirju. Oni tvrde da su prenosili vojsku i opremu radi normalizacije situacije na teritoriju koji je bio zahvaćen sukobom.

Ove optužbe su izazvale zabrinutost međunarodnih partnera održavanja stabilnosti na terenu i budućnosti regije Nagorno-Karabah. Takođe su izazvale široko rasprostranjeno razmatranje u vezi sa pravim razlozima iza ruskih optužbi i mogućim geopolitičkim faktorima koji se mogu kretati iza scene.

U svakom slučaju, važno je da se situacija smiri i da se nastavi dijalog između Rusije i Armenije kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari i izbjegle daljnje tenzije između ovih saveznika. Stabilnost u Nagorno-Karabahu i regiji će biti ključna za dugoročni mir i prosperitet.

Podijeli ovaj članak