Oko 2,5 miliona muslimana obavilo hadž i zvanično postali hadžije, među njima i 2.200 iz BiH

1 min. čitanja

Oko 2,5 miliona muslimana, koji trenutno borave na svetim mjestima u Saudijskoj Arabiji povodom obreda hadža, upotpunili su svoje obrede i zvanično postali hadžije.

Nakon boravka na brdu Arafat, jednom od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, vjernici su se jučer nakon zalaska sunca uputili prema dolini Muzdelifi gdje su se zadržali do zore prvog dana bajrama.

Tu su skupili kamenčiće, a nakon toga otišli prema Mini, gdje su obavili obred bacanja kamenčića na tri mjesta zvana džemreta. Bacanje kamenčića simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana. Muslimani su time upotpunili obrede hadža i postali hadžije.

Potom su otišli do Kabe gdje su obavili tavaf, obred hadža koji se sastoji od kruženja, odnosno obilaženja oko Kabe. Tokom hadža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamska dužnost obilaze oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine hadž je obavilo 2.200 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Povratak je planiran od 5. do 8. jula.

Podijeli ovaj članak