Oglasile se američke ambasade iz Beograda i Prištine: Osudile napade na kosovske i međunarodne bezbjednosne agencije

1 min. čitanja

Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova, navodi se u Zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini.

– Razumijemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umiješanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva – navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, oni koji su podigli “nelegalne blokade” treba odmah da ih demontiraju.

– Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanja. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku Kosovskim snagama NATO – KFOR za njihove napore da obezbijede bezbjednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava- Euleksu. Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbjednosne agencije – kaže se u saopćenju.

Iz ambasada SAD u Beogradu i Prištini pozvali su sve strane na “maksimalnu uzdržanost”.

– Da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji. Pozivamo strane da rade u okviru Dijaloga koji vodi EU kako bi se rešila pitanja koja izazivaju zabrinutost – ističe se u saopćenju, prenosi Blic.

Podijeli ovaj članak