Oglasila se ambasada SAD-a na Kosovu: Poslala jasnu poruku objema stranama

3 min. čitanja

Sjedinjene Američke Države pridružuju se Evropskoj uniji tražeći od kosovskih vlasti da poštuju svoje obaveze bez odlaganja, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je američka ambasada u Prištini.

– To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila i suspenziju bilo koje kaznene mjere protiv vlasnika registarskih tablica KM dok se pitanje registarskih tablica ne riješi u dijalogu. To znači i hitan početak pregovora za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova je odlučio da se Zajednica osnuje, što njeno osnivanje čini zakonskom obavezom za Kosovo. Kontinuirani neuspeh Kosova da sprovede ovu obavezu krši vladavinu zakona i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova – ističu iz američke ambasade, prenosi Kosovo Online.

SAD, kako se navodi, saglasne su sa Evropskom unijom da nedavna dešavanja u vezi sa odnosima između Kosova i Srbije predstavljaju veliku zabrinutost i ugrožavaju značajan napredak postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

Povlačenje Srba iz kosovskih institucija, kako navode, nije rješenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

– Sve uključene strane moraju da preduzmu korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost na terenu. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu. Stoga se Sjedinjene Države pridružuju EU pozivajući predstavnike Srbije i kosovske Srbe da ispoštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunile svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije – navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Ambasada SAD u Prištini poručuje da je odgovornost obje strane da garantuju mir i stabilnost na terenu.

– Akcije, kao što su paljenje automobila ili zastrašujuća retorika, su neprihvatljive i podstaći će odgovarajući odgovor međunarodne zajednice. Pozivamo ih da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije – dodaje se.

SAD poručuju da podržavaju napore EU da olakša pregovore, dok Kosovo i Srbija, dodaje se, moraju pokazati da su spremni da traže rješenja na konstruktivan način i da poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu uz posredovanje EU.

Podijeli ovaj članak