Odvedeni iz bolnice i ubijeni: U Vukovaru upaljene svijeće za 260 žrtava velikosrpske agresije

2 min. čitanja

Paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” stanovnici Vukovara večeras su odali počast žrtvama velikosrpske agresije na njihov grad 1991., hrvatskim braniteljima i civilima.

Prisjećanje je to bilo i na 260 ranjenika, hrvatskih branitelja i medicinskog osoblja, odvedenih iz vukovarske bolnice 19. novembra 1991., nakon sloma odbrane grada, a čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok je sudbina njih 60-ak odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznata.

Molitvi u krugu vukovarske bolnice, koju su predvodili mladi Vukovara, nazočni su bili, pored Vukovaraca, i brojni ljudi iz Hrvatske i inozemstva, koji su već počeli pristizati u grad na Dunavu uoči sutrašnje komemorativne svečanosti.

Mnogi od njih bili su nazočni popodne na Mitnici, otkrivanju Spomenika vukovarskoj majci Kati Šoljić i njezinoj četvorici sinova, hrvatskih branitelja ubijenih tokom Domovinskog rata, a svečanosti su bili nazočni, uz ostale, predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je također položio vijenac i zapalio svijeću podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari, te ministri Tomo Medved i Mario Banožić.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. u Gradskoj knjižnici Vukovar održani su večeras 18. Novinarsko-književnički susreti “Grad – to ste vi” u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog 20. novembra 1991. na Ovčari.

Podno Glavaševićeva spomen-poprsja u predvorju Hrvatskog radija Vukovar, cvjetni aranžman položilo je i svijeću zapalilo izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) predvođeno predsjednikom Hrvojem Zovkom, javlja Hina.

Iz kruga vukovarske bolnice u petak će, pak, nakon komemorativnog programa, krenuti i Kolona sjećanja na šest kilometara dug Križni put do Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskoga rata. Ondje će izaslanstva vlade i Hrvatskog sabora, predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem, te izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga, u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji je u Hrvatskoj državni praznik i neradni dan, položiti vijence i zapaliti svijeće.

Podijeli ovaj članak