Njegovatelj monstrum silovao pacijente s demencijom u stara─Źkim domovima

3 min. ─Źitanja

Njegovatelj Teo -Valentin Todorovits (22) silovao je i seksualno napastvovao nepoznati broj starijih pacijenata u nizu u┼żasnih napada u dva stara─Źka doma u Velikoj Britaniji.

Neke od njegovih ┼żrtava patile su od demencije i nisu shvatale da su napadnute.

Dvadesetdvogodi┼ínjak je fotografirao i snimao svoje napade, ali neke od njegovih ┼żrtava nije bilo mogu─çe identificirati na snimci, pi┼íe The Independent.

Dvije ┼żrtve poznate su, a jo┼í je 10 nepoznatih stanara stara─Źkih domova za koje se strahuje da su bili meta u razdoblju od tri godine.

Teo -Valentin Todorovits izjasnio se krivim po 12 optu┼żbi: dvije za silovanje, ┼íest optu┼żbi za seks s osobom s mentalnim poreme─çajem, dvije za voajerizam, jednu za zlostavljanje i jednu za namjerno zanemarivanje.

Osu─Ĺen je ranije ove godine, a slu─Źaj nije iza┼íao na vidjelo sve dok ga nije otkrio The Independent.

Presuda bi mu trebala biti izre─Źena najesen.

– Da, to je u┼żasno, ali za porodice je najgora stvar to ┼íto ne znaju jesu li njihovi voljeni bili napadnuti. Najgore je misliti da je tvoj roditelj koji je umro bio zlostavljan, a da ti nisi znao – rekao je jedan izvor koji je optu┼żenika opisao kao “─Źudovi┼íte od ─Źovjeka”.

┼áest kaznenih djela po─Źinjeno je 2020. i 2021. u stara─Źkom domu u Essexu, a ostalih ┼íest u drugom stara─Źkom domu u istoj regiji krajem 2022. godine.

– Ovo je bila te┼íka istraga za ┼żrtve, njihove porodice, stara─Źke domove u kojima su se incidenti dogodili i za policajce koji su bili uklju─Źeni u istragu. Porodicama ┼żrtava pru┼żaju stru─Źnu podr┼íku i ta ─çe se podr┼íka nastaviti – rekla je policija Essexa.

No, pod sumnjom je i reakcija policije. Neovisni ured za policijsko pona┼íanje istra┼żuje trojicu policajaca iz Essexsa, me─Ĺu kojima je i policijski inspektor, zbog sumnji da nisu pravilno istra┼żili po─Źetne prijave silovanja i seksualnog zlostavljanja.

– Mislim da se ovaj nivo zlostavljanja mogao izbje─çi. Da su slu┼żbenici proveli du┼żnu pa┼żnju, zlostavljanje se moglo zaustaviti ranije – kazao je za The Independent izvor koji ima saznanja o slu─Źaju.

Vijest dolazi usred sve veće kontroverze oko hiljada izvještaja o seksualnim incidentima u britanskom zdravstvenom sistemu.
Podaci koje je prikupio The Independent sugeriraju ┼íiri problem unutar socijalne za┼ítite za odrasle s 1.840 prijava seksualnog zlostavljanja, napada ili lo┼íeg pona┼íanja prijavljenih nadzornom tijelu izme─Ĺu augusta 2020. i augusta 2021. godine.

Tokom tog razdoblja u bolnicama je prijavljeno ne┼íto manje od 900 takvih slu─Źajeva. Prema izvje┼ítaju, 16 posto od 882 prijave seksualnog zlostavljanja u slu┼żbama socijalne za┼ítite za odrasle po─Źinili su zaposlenici ili privremeni radnici.

Podijeli ovaj ─Źlanak