Starta nova sezona PLBiH: Bez generalnog sponzora, odgođeno “pola” 1. kola

4 min. čitanja

Pauza je gotovo. Nakon dva mjeseca odmora lopta će se ponovo zakotrljati premijerligaškim terenima. Večeras počinje nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.

Istina, “pola” prvog kola je odgođeno, jer su Zrinjski, Željezničar i Borac tražili pomjeranje utakmica zbog nastupa u evropskim takmičenjima. Tako bi u subotu i nedjelju trebali gledati gledati samo tri meča, dok su susreti Široki Brijeg – Borac, Željezničar – Igman i Zrinjski – Posušje prolongirani.

Novu sezonu će otvoriti Velež i Zvijezda 09, koji će svoj meč igrati u Mostaru. Mostarci su u mnogome izmijenili ekipu u odnosu na prošlu sezonu, a pravi ispit imat će večeras.

Gosti iz Bijeljine su nepoznanica. Kao drugoplasirani tim Prve lige RS-a ušli su u elitu (Krupa nije dobila licencu), ali su tokom ljeta mijenjali ekipu. U generalnoj probi pres start nove sezone savladali su Tuzla City sa 3:1 što govori da se radi o ozbiljnoj ekipi.

Za nedjelju su zakazane dvije utakmice. Od 17 sati GOŠK će u Gabeli ugostiti Tuzla City, a od 20.30 sati na Koševu bi snage trebali odmjeriti Sarajevo i Sloga. Istina, nije isključeno da ovaj duel bude odgođen, jer je sinoć u Doboju preminuo Vedran Sofić, nekadašnji fudbaler ovog kluba, koji je radio kao trener u omladinskim kategorijama Sloge.

Inače, Sarajevo je, gledajući igrački kadar i organizaciju kluba, jedan od kandidata za najviše plasman, iako to ne mora ništa značiti. Uprkos odličnoj finansijskoj situaciji u klubu, te ponajboljem rosteru, Bordo tim je loše ušao u sezonu i ispao je iz Konferencijske lige od Torpeda iz Gruzije. Ceh su platili trener Mirza Varešanović i direktorica Ajla Alimanović, a Ismir Mirvić, alfa i omega kluba, još nije izabrao Varešanovićevog nasljednika pa bi ekipu trebao voditi Mensur Dogan, direktor Akademije.

Što se tiče ekipa koje nećemo gledati ovog vikenda treba napomenuti da Zrinjski brani titulu i jedan je od kandidata za novi naslov. Mostarci su i u utakmicama kvalifikacije Lige prvaka pokazali da zreli za najviše domete.

A, ako je suditi po evropskim nastupima u borbu za sami vrh mogao bi se upustiti i sarajevski Željezničar, koji je protiv Dinama i Neftchija pokazao da pod palicom trenera Nermina Bašića ima i “glavu i rep”.

Također, u dobrom svjetlu se predstavio i Borca koji je na gostovanju kod bečke Austrije kapitulirao debelo u sudijskoj nadoknadi (94. minut).

Nepoznanica je Široki Brijeg, koji je i ovog ljeta promijenio trenera i “krvnu sliku”, kao i Igman. Zanimljivo, klupu Igmana dva dana prije početka sezone napustio je Husref Musemić.

Nakon što je s krajem prošle sezone istekao ugovor sa m:telom, Fudbalski savez BiH nije uspio pronaći generalnog sponzora za start nove sezone (predsjednik Saveza Vico Zeljković nedavno najavio da se radi na tome).

U prvom dijelu sezone igrat će se 18. kola. Zavjese na jesenji dio sezone “spuštaju se” 16/17. decembra.

Proljetni dio sezone starta 10/11. februara 2024. godine utakmicama osmine finala Kupa BiH, a 19. kolo PLBiH igra se sedam dana kasnije. Posljednje, 33. kolo elitnog razreda bh. fudbala, igrat će se 26. maja naredne godine.

Novost je da će se ove sezone igrati dvije utakmice finala Kupa BiH. Prva je na rasporedu 8. maja, a revanš sedam dana kasnije.

Parovi 1. kola

subota
Velež – Zvijezda 09 (sudija Irfan Peljto, 20.30 sati, Arena Sport)

nedjelja
GOŠK – Tuzla City (Dražen Marić, 17 sati, bez TV prijenosa)
Sarajevo – Sloga (Mateo Musa, 20.30 sati, Arena Sport)

Podijeli ovaj članak