Nikad nije kasno za nauku: Turčin Ahmet sa 76 godina odlučio upisati fakultet

2 min. čitanja

Ahmet Riza Ocal, penzionisani policajac koji živi u Elazigu u Turskoj, želi studirati na univerzitetu pa je, uprkos poznim godinama, ušao na test zajedno sa drugim, mnogo mlađim, učenicima kako bi stekao mogućnost da upiše studij.

Ovaj 76-godišnji Turčin, inače otac troje djece, u razgovoru za Anadoliju ispričao je da tokom života zbog posla i raznih drugih razloga nije uspio ostvariti san o studiranju na univerzitetu.

Ipak, po odlasku u penziju dugo je razmišljao da konačno počne studij i ostvariti dječački san.

– Nakon odsluženja vojnog roka, kao maturant imao sam pravo da stupim u policijsku profesiju. Nakon početka karijere i zasnivanja porodice nisam mogao nastaviti školovanje. Izgubio sam sina. Nakon što sam otišao u penziju, polagao sam ispite da ostvarim san i tada sam stekao diplomu srednje škole – kazao je ovaj bivši policajac.

Dodao je da svojim trudom i upornošću želi biti primjer drugima, posebno mladima, napominjući da svim ljudima savjetuje da se stalno obrazuju i usavršavaju.

Izrazio je sreću što je ulaskom na ispit napravio važan korak ka tome da postane student.

– Želim pokazati svim mladim ljudima da nikad nije kasno za školovanje. Mladi trebaju znati da će školovanje uvijek dati rezultate – kazao je ovaj uporni Turčin.

Podijeli ovaj članak