Nekolicina ljudi spremna je odustati od polovine zemlje u slučaju rata

4 min. čitanja

Poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) izazvala je kontroverzu objavljivanjem dijelova tajnog obrambenog plana u predizbornom spotu. Cilj ove akcije je diskreditirati opoziciju i oslabiti njihovu podršku uoči općih izbora koje su planirane za 15. oktobar.

Ministar obrane Mariusz Błaszczak izjavio je da je bivša vlada Donalda Tuska bila spremna odreći se polovine zemlje u slučaju rata. Ova izjava je izazvala burne reakcije, s obzirom na to da je Donald Tusk sada vođa Građanske koalicije koja pokušava spriječiti PiS u osvajanju trećeg mandata.

Błaszczak je objavio dijelove strateškog obrambenog plana iz 2011. godine koji je pripremila bivša vlada. Prema ovom planu, Poljska bi se mogla braniti samo dva tjedna, a neprijatelj bi mogao dosegnuti desnu obalu Visle nakon sedam dana. Ovi dijelovi plana pokazani su na snimci, koja je objavljena na društvenim mrežama, a na naslovnici plana nalazila se oznaka “strogo povjerljivo”.

Cijeli oglas je osmišljen kako bi ojačao podršku PiS-u na istoku zemlje i pokazao da opozicija, predvođena Tuskom, ne brine za interese tih regija. Također, ova akcija ima za cilj popraviti imidž stranke nakon nedavnog skandala u kojem su se borili s pitanjima o primanju mita za izdavanje viza unutar ministarstva vanjskih poslova.

Unatoč tome što obrambeni plan nije aktualan, objava njegovog sadržaja izazvala je zabrinutost među najvišim generalima koji su služili prije PiS-a. Istaknuli su da su planovi za povlačenje na više obrambene linije normalan dio vojne doktrine. Umirovljeni general Waldemar Skrzypczak izjavio je da objavljivanje takvog dokumenta narušava povjerenje s saveznicima te da će to imati negativne posljedice za Poljsku.

Mirosław Różański, bivši načelnik Glavnog stožera, osudio je Błaszczaka, ističući da rat nije igra i da je važno znati kako se u takvim situacijama postupa. Drugi umirovljeni general, Stanisław Koziej, tvrdi da su vojni planovi nastali još 2009. godine, kada je predsjednik bio Lech Kaczyński, brat blizanac šefa PiS-a Jarosława Kaczynskog, te da su pripremljeni na temelju dokumenata izdanih tijekom vladavine Jarosława Kaczyńskog. Radosław Sikorski, bivši ministar obrane i sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu, tvrdi da PiS manipulira javnim mnijenjem ističući samo jedan scenarij šireg vojnog plana u slučaju ruske invazije.

Građanska koalicija najavila je da će, ako pobijedi na izborima, staviti Błaszczaka pred Državni sud. Međutim, ministar se ne osjeća krivim i tvrdi da je objavljivanje tajnog plana bilo potrebno kako bi poljski narod saznao kakvu im sudbinu navodno spremaju opozicijske stranke. Također je naglasio da se u slučaju bilo kakvog sukoba poljska vojska mora boriti za svaki pedalj teritorija i za svaki život.

Predizborne ankete pokazuju da PiS vodi s 37 posto podrške, dok Građanska koalicija zaostaje s 30 posto. No, nijedna stranka neće osvojiti dovoljno mjesta za samostalno vladanje, pa će se vjerojatno morati formirati koalicijske vlade.

Poljska je povećala rashode za obranu ove godine, koje će iznositi 3,9 posto BDP-a, što je jedan od najviših postotaka u NATO-u. Također, poljska vlada je uložila velike napore u kupovinu novog oružja iz SAD-a i Južne Koreje, kao i u jačanje domaće vojne industrije. Planira se i udvostručenje broja vojnika, s trenutnih 120.000 na 250.000.

Poljska je postala važno tranzitno središte za oružje koje ide u Ukrajinu, što je rezultat slanja većine poljskih tenkova i borbenih aviona iz sovjetske ere u tu zemlju. Ova akcija ima za cilj pružiti podršku Ukrajini u sukobu s Rusijom.

PiS, kao stranka koja je stavila sigurnost i nacionalnu obranu kao temelj svoje strategije, vjeruje da će ove akcije i povećanje vojnog potencijala osigurati njihovu pobjedu na predstojećim izborima.

Podijeli ovaj članak