Nedavni skandal u bivšem poduzeću Mirnesa S: Zaposlenica optužena za krađu šest milijuna eura

2 min. čitanja

Policija u Bosni i Hercegovini traga za 26-godišnjom ženom koja je iz firme Prosegur, bivše firme Mirnese S, ukrala šest miliona eura. Ova kompanija se bavi transportom novca, a ovo je već treća krađa koja se dogodila u posljednjih godinu dana.

Portparolka tužilaštva Karla Mosterc je potvrdila da je krađa zaista izvršena i da je saučesnik osumnjičene uhapšen, ali da sama žena još uvijek nije u pritvoru. Mediji su izvijestili da se pljačka dogodila 2. septembra, ali da je novac nestao tek kada je otkriveno u ponedjeljak zbog neradnog dana u nedjelju, što je otežalo istražne radnje.

Prema policijskom saopštenju, zaposlenica kompanije je jednostavno u toku svoje smjene otvorila sefove ključem i novac stavila u vreće za smeće, a zatim je izašla iz firme noseći te vreće. Sve to je snimljeno nadzornom kamerom. Njen pomagač, identifikovan kao Volkan Ö., Nijemac turskog porijekla, već je uhapšen prije tri dana.

Ovo nije prvi slučaj krađe u ovoj kompaniji. U oktobru prošle godine, Mirnesa S. je ukrala 1,25 miliona eura iz štutgartske filijale Prosegur. Novac nikada nije pronađen, a prilikom hapšenja, ona je imala samo 250 eura kod sebe. Kasnije je Cem M., Mirnesin kolega, osuđen na dvije i po godine zbog krađe 135.000 eura iz iste firme.

Policija intenzivno radi na istrazi ovog posljednjeg slučaja krađe i pokušava pronaći osumnjičenu kako bi se novac vratio i krivci privedeni pravdi. Ova serija krađa u kompaniji Prosegur izazvala je veliku pažnju javnosti i zabrinutost u vezi sa sigurnošću transporta novca. Nadamo se da će policija brzo pronaći osumnjičenu i okončati ovu seriju krađa.

Podijeli ovaj članak