Neće tolerisati barikade – Kurti: Vlada Kosova neće razgovarati sa kriminalcima na sjeveru, već će ih hapsiti

2 min. čitanja

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da Vlada Kosova smatra da je postavljanje barikada na putevima na sjeveru Kosova nezakonit i neprihvatljiv čin, te da se iste neće tolerisati.​

Kurti je, otvarajući sjednicu Vlade, rekao da Vlada neće niti razgovarati niti sarađivati sa kriminalcima na sjeveru zemlje, već će ih hapsiti.

– Nažalost, ti kriminalci koje sankcionišu i Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija podržavaju predsjednik i Vlada Srbije u cilju narušavanja teritorijalnog integriteta naše Republike, ali i destabilizacije regiona. Kosovske institucije neće razgovarati i sarađivati sa kriminalcima, već će ih hapsiti, naglasio je Kurti.

On je dodao da je, u skladu sa bezbjednosnim procjenama, KFOR-u dato vrijeme i prostor za djelovanje, ali je dodao i da to vrijeme ubrzano ističe.

– Imamo saradnju i koordinaciju sa KFOR-om, zato je i dato ovo neophodno vrijeme i prostor KFOR-u i u ovom slučaju mora se shvatiti da ne može biti i principa slobodnog kretanja i barikada na putevima koje onemogućavaju slobodno kretanje, rekao je Kurti.


image

Kosovski premijer je iznio i podatak da je tokom 2022. godine uhapšeno ukupno 3.051 osoba /Anadolija

Govoreći o izazovima i dostignućima u 2022. godini, istakao je da je Policija Kosova sprovela 850 operacija protiv organizovanog kriminala i šverca, te da su ove operacije “narušile udobnost kriminalaca”, posebno na sjeveru Kosova za koje je “nedostatak vladavine zakona bila sloboda”.

Kurti je rekao da se Kosovo, kada je u pitanju situacija na sjeveru zemlje, pravnim radnjama i odlukama suprotstavlja kriminalcima, koji osporavaju kosovske organe za sprovođenje zakona, ali i narušavaju bezbjednost zemlje.

Kosovski premijer je iznio i podatak da je tokom 2022. godine uhapšeno ukupno 3.051 osoba, od čega je 288 javnih funkcionera, dok je uništeno 69 kriminalnih grupa i zaplenjeno više od 1,9 tone opojnih supstanci, u okviru borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Podijeli ovaj članak