Ne radi Rafinerija u Rijeci: Naftni stručnjak snažno kritizira taj potez

2 min. čitanja

U Rafineriji nafte Rijeka u Urinju jučer su prestali raditi pogoni zbog planiranih radova na modernizaciji Rafinerije, koji će trajati pet mjeseci, sve do aprila 2023, potvrdili su iz Industrije nafte Ina.

Iz Ine ističu da je zimsko razdoblje odabrano zbog činjenice da je potražnja za gorivom znatno manja nego ljeti, pa sigurnost opskrbe toliko ne ovisi o uvozu.

– S obzirom na to da je riječ o unaprijed planiranoj obustavi, sve aktivnosti vezane uz opskrbu tržišta su sukladno planirane te je ugovorena najava goriva s Mediterana, ističu iz Ine.

Međutim, naftni stručnjak Davor Štern snažno kritizira taj potez i ocjenjuje da je zaustavljanje rafinerije u jeku energetske krize nedopustivo te da graniči s kriminalom.


image

Modernizacija će trajati pet mjeseci


Goran Kovacic/pixsell/PIXSELL

– Da nije bilo rada riječke i sisačke rafinerije za vrijeme Domovinskog rata, teško da bi Hrvatska pobijedila u tom ratu. Ovo što se planira raditi, da se zaustavi rad rafinerije nakon dva uzastopna stajanja nekoliko mjeseci, kada su mogli napraviti sve to što su trebali pa nisu, pa bi sad oni u jeku energetske krize u Europi, koja će sigurno dotaknuti i Hrvatsku, zaustavili rad rafinerije, jedine nam rafinerije u Hrvatskoj, graniči, po meni, s kriminalom. U ovom momentu je to nepotrebno, nerazumno i nedopustivo, izjavio je Štern za državne medije.

Naftni konsultant Ivo Peroš kaže da se nikad rafinerija ne gasi na pet mjeseci, te da toga nema nigdje u svijetu.

– U slučju MOL-a, radi se o optimizaciji njihovog dijela nauštrb hrvatskog, rekao je Peroš za lokalne medije.

Podijeli ovaj članak