Nakon sastanka sa Macronom, Vučićem i Osmani: Borell iznio tri zahtjeva, ako ne budu ispunjeni…

2 min. čitanja

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je u četvrtak na održavanje novih lokalnih izbora na sjeveru Kosova na kojima bi učestvovali Srbi. 

Izjava Borrella uslijedila je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom.

– Imamo tri jasna zahtjeva: nove lokalne izbore sada, obezbjeđivanje učešća kosovskih Srba i početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih općina uz dijalog i podršku EU-a – rekao je Borrell.

– Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose – upozorio je Borrell.

Sukobi su se dogodili najprije u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu. Potom je u ponedjeljak došlo do sukoba demonstranata sa trupama KFOR-a kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina demonstranata.

Od ponedjeljka srpski građani svakodnevno protestuju u opštinama na sjeveru Kosova.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

NATO je nedavno odlučio da rasporedi 700 dodatnih vojnika na Kosovo i zadrži bataljon u pripravnosti u slučaju dalje potrebe.

Podijeli ovaj članak