Na ulicama hiljade ljudi: U Beogradu deseti protest “Srbija protiv nasilja”

2 min. čitanja

U Beogradu, glavnom gradu Srbije u subotu naveče održan je građanski protest “Srbija protiv nasilja”, a na ulicama Beograda okupile su se hiljade građana, javlja Anadolu.

Protest je počeo ispred Doma Skupštine Srbije, nakon čega je povorka krenula do Policijske uprave Beograda uz zaustavljanje ispred Radio-Televizije Srbije. Demonstranti su otišli do Policijske uprave kako bi dali podršku inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću iz slučaja Jovanjica i svim, kako su organizatori naveli, časnim policajcima.

Građanski protesti u Srbiji počeli su početkom maja nakon dva masovna ubistva u kojima je smrtno stradalo 19 ljudi, od čega devetoro učenika jedne beogradske osnovne škole.

Građani na protestima koje formalno organizuje srbijanska proevropska opozicija traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, odnosno hitan prekid emitovanja reality programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim prorežimskim televizijama Pink i Happy koje emituju takav program.

Zahtjeva se i institucionalna odgovornost, odnosno smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Građani traže i smjenu rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog emitovanja programa koji afirmiše kriminal i nasilje, i zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu agresiju i nasilje, objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks.

Proteste organizuju Moramo – Zajedno, Zeleno-levi front – Ne damo Srbiju, Narodna Stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, uz podršku mnogobrojnih građana i aktivista.

Podijeli ovaj članak