Na snagu stupio osmi krug sankcija Rusiji: Evo koje su nove mjere za koje se odlučila EU

3 min. čitanja

Evropska unija nametnula je nove trgovinske sankcije Rusiji i proširila popis osoba kojima zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor bloka u okviru osmog kruga sankcija koje su danas stupile na snagu.

“Nove mjere, objavljene u Službenom listu EU, odgovor su na eskalaciju Rusije u nezakonitom ratu protiv Ukrajine, što se jasno očituje u aneksiji ukrajinskih teritorija nakon sramotnih ‘referenduma‘, u mobilizaciji pričuvnika i prijetnji nuklearnim oružjem”, navodi Europska komisija. 

Sankcije se odnose i na ograničenje cijena ruske nafte

Sankcije donose i ograničenje cijena ruske nafte i zabranu državljanima Europske unije da obnašaju dužnosti u upravnim odborima ili vodstvu poduzeća koja pripadaju ruskoj državi. Najviša cijena nafte tek se treba dogovoriti s G7 i jednoglasno je treba odobriti svih 27 članica Unije. 

Taj osmi krug sankcija protiv Moskve, koji je Europska unija donijela od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače, uvodi novu zabranu uvoza u obimu 7 milijardi eura kako bi se Rusiji smanjili prihodi. 

Zabrana uvoza strojeva, čeličnih proizvoda, cipela, kože, oružja…

Sankcije donose zabranu uvoza čeličnih proizvoda, strojeva i uređaja, plastike, vozila, tekstila, cipela, kože, keramike, određenih kemijskih proizvoda i nakita koji nije zlatan. 

Nova ograničenja u području izvoza teže za smanjenjem ruskih sposobnosti razvoja u obrambenoj industriji i sigurnosti.

Uključuju i zabranu izvoza ugljena, nekih specifičnih elektroničkih sastojaka, tehničkih proizvoda za avioindustriju i određenih kemijskih proizvoda. Također uključuju zabranu izvoza malokalibarskog oružja. 

Osim toga, trideset i sedam osoba i entiteta pridodano je crnoj listi na kojoj je sada 1300 imena, a njima je zamrznuta imovina i zabranjen boravak na prostu Europske unije.

Pojačane sankcije u području kriptovaluta

Osobe i entiteti pridodani na listu uključeni su u rusku okupaciju, u protuzakonitu aneksiju i provedbu lažnih “referenduma” u okupiranim regijama Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja.

Među njima su visoki dužnosnici i vojni časnici te tvrtke koje pomažu ruske vojne snage. Osmim krugom sankcija EU pojačava sankcije u području kriptovaluta te usluga. 

Potpuni embargo na uvoz sirove ruske nafte morskim putem

Sankcije uključuju i potpuni embargo na uvoz sirove ruske nafte morskim putem, piše Index.

“Ograničenje cijena, kada se počne provoditi, omogućit će europskim operatorima da osiguraju prijevoz ruske nafte trećim zemljama uz uvjet da je cijena te nafte manja od najviše utvrđene cijene”, navodi Komisija.

“Ta mjera dogovorena u suradnji s partnerima iz G7 (skupina sedam najsnažnijih gospodarstava svijeta) stupa na snagu 5. prosinca 2022. za sirovu naftu odnosno 5. veljače 2023. za rafinirane naftne proizvode nakon nove odluke Vijeća država članica”, navodi se. 

Podijeli ovaj članak