Historičar i bivši ambasador Srbije u SAD-u: Ništa kod nas nije dobro, bolesni smo kao narod

2 min. čitanja

Milan St. Protić, historičar i bivši ambasador Srbije u SAD-u, komentarisao je aktuelno stanje srbijanskog naroda. Poprilično je oštar bio Protić, kazavši da “kod nas ništa nije dobro”.

Istakao je da su Srbi bolesni kao narod.

– Jeftinoća, praznoslovlje, neiskrenost, licemerje, to smo mi. To je naše ogledalo u ogromnoj većini. A oni koji su nekako uspjeli da se sačuvaju, ti su negdje u zapećku, i gledaju kako će da prežive – od danas do sutra. Da vaspitaju svoju djecu i da ih uče da što prije iz ove zemlje odu. Dosta je bilo laganja. Dosta je bilo obmanjivanja… Ništa kod nas nije dobro, nažalost. Nema za šta da se uhvatite da kažete da je to zdravo. Bolesno je školstvo, bolesno je zdravstvo, bolesni smo moralno, kao narod. Izumiremo biološki, i to niko ne primjećuje, rekao je Protić.

Sumorna slika ovog dijela Evrope je, prema njegovom mišljenju, sve što se dešava na ovim prostorima.

– Sve to zajedno djeluje tragikomično. To su vrste međusobnog prepucavanja, od kojih ovdašnji lideri nikako da se oslobode. Jedan drugog spopliću na tako jedan jeftin i neozbiljan način. Onda jedni drugima odgovaraju, i to ostavlja otužnu sliku o nama svima ovde na Balkanu, svejedno da li je neka zemlja članica Evropske unije ili nije. Sve je to sumorna slika ovog dijela Evrope, kazao je on u emisiji “360 stepeni”.

Komentarisao je i odnose Srbije sa susjednim zemljama. Protić kaže kako ti problemi traju već veoma dugo.

– To je problem koji traje suviše dugo. Ali, i ovi drugi se baš nisu proslavili u dostojanstvenom, džentlmenskom, kavaljerskom ponašanju koje bi odgovaralo onome što se od nas očekuje ako hoćemo da bude uvažavani i poštovani dio civilizovanog svijeta. To sve zajedno ostavlja vrlo ružnu sliku o svima nama, poručio je Protić.

Podijeli ovaj članak