Na graničnom prelazu Srbije i Kosova Vojska Srbije postavila haubice, stigla i vojna policija

2 min. čitanja

U Rudnici, dva kilometra prije graničnog prijelaza Jarinje, stacionirano je Å”est haubica – topova dalekog dometa Vojske Srbije i određeni broj vojne policije, javlja N1.

Reporter N1 kazao je da im nije bilo dozvoljeno da snime te haubice. Dodao je da je na barikadama trenutno mirno.

Podsjeća da se nakon Å”to se sinoć pojavila informacija o pucnjavi u Zubinom Potoku sastao kompletan vrh Vojske Srbije, a Å”ef GeneralÅ”taba Milan Mojsilović uputio se ka RaÅ”koj. On je za TV Pink rekao da je riječ o kompleksnim zadacima i da će ih vojska sigurno ispuniti, ne iznoseći nikakve detalje.

Reporter N1 dodaje da je potpuno identična situacija bila i proÅ”le godine kada je bio blokiran put Jarinje-Leposavić, na istoj lokaciji bila su stacionirana oklopna vozila, a nadlijetali su i vojni avioni u par navrata.

Ministar odbrane Srbije MiloÅ” Vučević stigao je u RaÅ”ku gdje ga je dočekao načelnik GeneralÅ”taba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a u toku dana će, kako je navelo Ministarstvo odbrane, obići i dio jedinica Vojske Srbije na terenu.

RaÅ”ka je gradić u Srbiji tik uz granicu s Kosovom, nedaleko od Novog Pazara.

Kosovski mediji javili su da je danas premijer Albin Kurti zatražio od Eulexa i KFOR-a da ukloni barikate, inače će to uraditi kosovska policija.

Prema tvrdnjama istih izvora, ambasadori Kvinte, kojeg čine Sjedinjene Američke Države, Italija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, a pridružila im se i Evropska unija, dale su ultimatum predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da osigura da se u naredna 24 sata uklone barikade na sjeveru Kosova. Ukoliko se to ne desi, zvanične vlasti u PriÅ”tini imaju pravo same reagirati i ukloniti barikade.

Nema zvanične potvrde ovakvih informacija.

Podijeli ovaj članak