Most na Krimu zatvoren zbog vanredne situacije, poginule dvije osobe

2 min. čitanja

Dvije osobe iz ruske regije Belgorod, majka i otac, poginule su u “vanrednoj situaciji” na Krimskom mostu, a njihova je kćerka povrijeđena, saopćio je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Zaustavljen je saobraćaj na mostu koji povezuje poluotok Krim i rusku regiju Krasnodar zbog vanredne situacije, objavio je u ponedjeljak proruski guverner Sergej Aksjonov.

Također je pozvao stanovnike da ne prelaze most. Ne navodeći pojedinosti, Aksjonov je na Telegramu rekao da je do vanredne situacije došlo na 145. stubu mosta.

Ukrajinska novinska agencija RBC prenijela je da su se na mostu čule eksplozije.

Ruski kanal Siva zona na Telegramu, koji se povezuje sa grupom Wagner, prenio je da je most napadnut dvaput nakon tri sata po lokalnom vremenu, prenosi Hina.

Reuters nije mogao provjeriti tu vijest iz nezavisnih izvora. 

Rusija je Krim anektirala 2014. Most dugačak 19 kilometara bio je oštećen u eksploziji u oktobru prošle godine, u napadu za koji je Moskva rekla da su ga izvele ukrajinske snage sigurnosti. Ukrajina je indirektno priznala odgovornost tek nekoliko mjeseci kasnije.

Kerch bridge, also known as Crimean is in smoke. One span of the bridge collapsedю It's going to be difficult for Russia to carry the suit without a handle that is Crimea. War zone on one side and no bridge on another. pic.twitter.com/OKDDVbt1RB

— Ukraine Front Lines (@EuromaidanPR) July 17, 2023

Podijeli ovaj članak