Ministar odbrane Srbije otkrio kada će se Srbi vratiti u kosovske institucije: “Trudimo se očuvati mir na Кosovu, ali druga strana…”

2 min. čitanja

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević govorio je o tome kada bi se Srbi sa sjevera Kosova mogli vratiti u institucije.

On je izjavio da će to biti kada počne da se poštuje Briselski sporazum.

Ovaj sporazum predviđa formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučević je istakao koliko “se Srbija trudi da čuva mir na Кosovu toliko druga strana radi sve kako bi narušila mir i stabilnost”.

– Gde su sada ljudska prava?! Jedino nema ljudskih prava kada pričamo o Srbiji, o Srbima na Кosovu i Metohiji. Кada počne da se poštuje Briselski sporazum Srbi će se vratiti u institucije. Zabrinjavajuće je to što nema druge strane za dijalog, a za dijalog su potrebno obe strane. Кoliko se Srbija trudi da čuva mir na Кosovu toliko druga strana radi sve kako bi narušio mir i stabilnost – naveo je srbijanski ministar odbrane Vučević na Instagramu.

Sličan odgovor dao je jučer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je uputio poruku i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju, koji je ranije u nedjelju ponovio poziv srpskim dužnosnicima da se vrate u institucije.

– Srbi će se vratiti, ali – prvo Zajednica srpskih općina i da povučeš odluku o preregistraciji tablica, da se držiš slova koje je potpisano. Kad to naučiš, onda možemo razgovarati o svemu drugome – rekao je srbijanski predsjednik.

Podsjetimo, srbijanske sudije i tužioci podnijeli su jučer ostavke na svoje funkcije, kao i administrativno osoblje u Osnovnom sudu u Sjevernoj Mitrovici.

Prije toga, srbijanski pripadnici kosovske policije u subotu su skinuli svoje uniforme, čime su simbolično pokazali da izlaze iz kosovskih institucija.

Podijeli ovaj članak