Milanović o obuci ukrajinske vojske: Svi koji imalo razumiju pravo, znaju da to znači sudjelovanje u ratu

2 min. čitanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kaže kako na susretima Krimske platforme neće sudjelovati jer “ne zna je li pozvan, ne zna što je to i jer vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati”.

– Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati, kaže on.

Onda je komentirao eventualnu obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

– Očekuje se da obučavamo njihove vojnike… Žao mi je, trebamo im pružiti svu pomoć. To je stvar o kojoj odlučuje vlada, ali o sigurnosti brinem ja. Očekuješ od mene da odgovaram za nešto za što nema sredstava. Svi koji imalo razumiju pravo, znaju da to znači sudjelovanje u ratu, kaže Milanović te dodaje da ratno stanje pravno ne postoji, ali de facto postoji. 

“Ta krimska inicijativa se vodi oko Ukrajine. Na kraju će SAD i Rusija morati sjesti”, rekao je. Kaže da ne zna što se radilo zadnjih godina.

“Onaj tko se da maltretirati, tko stalno pristaje na ucjene i ustupke, taj nema budućnost. Hrvatsku se ne tretira kao ozbiljnu državu, nego kao neozbiljnu državu. I sad bismo mi trebali raditi za druge. Tu još ima jedan moment koji nisam dovoljno istaknuo. Dakle, ministar vanjskih poslova ide u Bruxelles i tamo se glasa o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne sigurnosti.

Donosi se odluka da će europske države u nečemu sudjelovati. A ja o tome ne znam ništa. Pa to je kršenje Ustava, što ćemo s tim? Srećom, ta odluka nikoga ni na što ne obvezuje. Hrvatska nema nikakvu dužnost, nema tu pravne obaveze. Mlati gloginje nečim drugim. Mi jedino imamo obavezu prema članicama NATO-a. U slučaju da netko, recimo, napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar”, rekao je Milanović, prenosi Index.

Podijeli ovaj članak