Organizator protesta ispred OHR-a za Oslobođenje: Mnogi su me pitali…

2 min. čitanja

Nihad Aličković, jedan od organizatora, u izjavi za Oslobođenje, pozvao je građane da i ovoga puta izađu na proteste i dokažu, kako kaže, “da nisu robovi”

U Sarajevu su danas za 17 sati najavljeni novi protesti ispred zgrade OHR-a, u organizaciji neformalne grupe građana, a razlog je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Njihova poruka je “ili povlačenje odluka ili Schmidtova smjena”. Također zahtijevaju da visoki predstavnik primi građane i organizatore na sastanak.

Nihad Aličković, jedan od organizatora, u izjavi za Oslobođenje, pozvao je građane da i ovoga puta izađu na proteste i dokažu, kako kaže, “da nisu robovi”.

– Mnogi su me pitali da li postoji mehanizam za smjenu visokog predstavnika u slučaju da ne povuče svoju odluku i da mi izrazimo takvu želju, rekao sam da ako ne postoji taj mehanizam, onda se možemo smatrati robovima i imamo čovjeka koji možemo donositi odluke na koje ne možemo utjecati. S obzirom da, hvala Bogu, postoji mehanizam njegove smjene ili poništenja odluka, to znači da smo ipak slobodna država, slobodan narod i da se trebamo buniti. Očekujemo mnogo veći broj građana nego prošli put, a iz OHR-a nas još niko nije kontaktirao iako u narednih nekoliko sati planiramo dostaviti naš zahtjev za prijemom i to ćemo tokom protesta i naglašavati, poručio je Aličković.

Protesti su i ranije održani krajem jula i početkom septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela”

Podijeli ovaj članak