Milanović kategoričan: Neću odobriti obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj, to je dovođenje rata u našu zemlju

2 min. čitanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da će biti protiv ideje da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici.

On je istakao da ne podržava tu ideju zato što ne podržava upetljavanje Hrvatske u rat u Ukrajini “više nego što treba”.

– Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik neću to odobriti. Nisam čuo za prijedlog, ali unaprijed kažem – to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku – poručio je Milanović.

“Unaprijed kažem – nemojmo ići u to”, dodaje dalje.

– A za sve što mislimo donirati, na to nemam utjecaja. To su materijalna sredstva, to određuje vlada. To podržavam samo ako ćemo vrlo jasno dobiti zamjenska sredstva. Ne mogu podržati lišavanje krvotoka hrvatske odbrane. Hrvatska odbrana je na prvom mjestu, onda drugo ništa, onda NATO i onda ostali – kazao je Milanović, prenosi hrvatska N1.

Podsjetimo, ministri vanjskih poslova članica Europske unije jučer su dogovorili pokretanje vojne obuke na tlu EU za 15.000 ukrajinskih vojnika te refundaciju državama članicama za kupnju oružja za Ukrajinu u vrijednosti od oko 500 milijuna eura. Kao mogući domaćin spominjala se i Hrvatska, objavio je Politico.

Iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatskle su kazali da su spremni primiti strane polaznike.

– Hrvatska vojska kontinuirano provodi vlastite obuke. U okviru postojećih obuka spremni smo primiti strane polaznike, a sve sukladno planovima i zakonskim procedurama – kazali su za hrvatsku N1.

Podijeli ovaj članak