Odgođen ulazak Pavlovića u Aluminu – Potez stečajnog upravnika za Vukanovića je očekivan: “Lazo Đurđević je i dalje ostao nasmijan”

4 min. čitanja

Stečajni upravnik Fabrike glinice Birač Lazo Đurđević ponovo je odbio da upiše Pavgord u tabelu povjerilaca umjesto institucija Republike Srpske, od kojih je ova firma za 43 miliona KM kupila kompletna potraživanja od zvorničke fabrike. Nakon što je, u skladu sa zahtjevom stečajnog upravnika, uklonio nedostatke na koje je Đurđević ukazao u prvom zahtjevu, Pavgord je ponovo zatražio da bude upisan u tabelu povjerilaca, ali je ponovo odbijen.

Sudija odlučuje

Đurđević je ovaj put odbio zahtjev Pavgorda zbog tužbe koju je protiv odluke Vlade RS-a o prodaji potraživanja podnio advokat Vladimir Milošević. On je naveo da bi upis Pavgorda u tabelu priznatih i osporenih potraživanja trebalo odgoditi sve do pravosnažnog okončanja spora koji je Milošević pokrenuo.

Vlada RS-a je krajem jula donijela odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS-a od Fabrike glinice Birač u stečaju preduzeću Pavgord iz Foče, što je dovelo do protesta

U slučaju da sud usvoji Miloševićevu tužbu, upis Pavgorda i sve pravne posljedice koje bi to prouzrokovalo, rekao je Đurđević, izazvali bi nesagledive pravne posljedice i štetu za interese ostalih povjerilaca.

– Imajući u vidu naprijed navedeno, predlažem stečajnom sudiji da se ne mijenja tabela priznatih i osporenih potraživanja po uređenom zahtjevu koji je podnio Pavgord, sve do pravosnažnog okončanja sudskog postupka po tužbi advokata Miloševića, naveo je Đurđević.

Konačnu odluku, ipak, donijeće stečajni sudija. Podsjećamo, Vlada RS-a je krajem jula donijela odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS-a od Fabrike glinice Birač u stečaju preduzeću Pavgord iz Foče, a što je izazvalo nezadovoljstvo i proteste radnika Alumine, kćerke firme FG Birač, i dijela javnosti.

 

Bez obzira na to, Vlada Srpske nije odustala od svoje odluke, ali ni Pavgord još nije uspio da se upiše kao povjerilac. Naime, Đurđević je već jednom odbio njegov zahtjev za upis, a kao razlog tada je naveo da podaci u tabeli povjerilaca ne odgovaraju podacima u ugovorima o ustupanju potraživanja.

Lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović za Oslobođenje kaže da je Đurđevićev potez očekivan, jer stečajni upravnik Birča ne želi da odgovara za kriminal jednoga dana, “kada institucije počnu da rade svoj posao”.

Osmijeh rekordera

– Kada bi to uradio, Đurđević bi morao da odgovara. Institucije će jednom početi da rade svoj posao i onda će sve doći na naplatu. Đurđević ne želi da snosi odgovornost ako bi Vlada RS-a insistirala na ovom štetnom ugovoru. Fabrika glinice Birač, koja je vlasnik Alumine, za pola godine će proslaviti neslavni jubilej – deset godina od otvaranja stečaja koji vodi Lazo Đurđević, a koji je rekorder po broju i dužini trajanja stečaja, istakao je Vukanović.

Stiče se utisak, kaže on, da Đurđević svjesno odgađa završetak stečaja, sve dok ne bude siguran da fabriku preuzima Gordan Pavlović, vlasnik Pavgorda.

– Gotovo u svim firmama gdje je Lazo Đurđević bio stečajni upravnik Gordan Pavlović je preko firme Pavgord pokupovao imovinu, a firmu uništio. Lazo Đurđević je izašao nasmijanog lica i neprocesuiran za propast imovine kojom je upravljao. Iza njih dvojice su ostali hiljade neisplaćenih plata radnicima, nepovezan staž i teške životne sudbine, a čestiti Lazo Đurđević je i dalje ostao nasmijan, rekao je Vukanović.

Podijeli ovaj članak