Milanović ima novu tvrdnju: Amerika preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije

3 min. čitanja

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je u Zadru povodom Dana Grada Zadra, koji se obilježava na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.Ā 

Osvrnuo se na odluku vlade o obučavanju ukrajinskih vojnika.Ā 

– Ovo je lični teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje – rekao je Milanović.

Dodao je da on zna Å”ta stoji u Ustavu zato Å”to ga je pisao. Time se referirao na konstataciju vlade na danaÅ”njoj sjednici da obuku ukrajinskih vojnika temelji na Ustavu i na zakonima i međunarodnim sporazumima po kojima je Ukrajina saveznička zemlja.

– Ukrajina, svaka joj čast, nije saveznica. Za odluku o obuci stranih vojnika sabor nije nadležan – kazao je Milanović.

Nazvao je stvari kako ih je danas postavila vlada “udbaÅ”kom sabotažom”.

– Sad će se, kao, vidjeti ko je za Rusiju, a ko za Ukrajinu. Ja nisam za nikoga. Ja sam za Hrvatsku, arogantno sebičan. Sava Kovačević ide u Brisel (Bruxelles) i obećava: “Hrvatska je unutra”. To je krivično djelo – dodao je Milanović.Ā 

– Tamo je rat između Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine na strani sam Ukrajine, naravno. Ali to je rat između Amerike i Rusije. Mi moramo konstatirati da Amerikanci preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije, to moramo reći – izjavio je.Ā 

Dodaje da kada su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i odbrambeni karakter, moraÅ” se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručio je: “Budite uspravni, ne dajte se zastraÅ”ivati”.

– Svi oni koji bi dali pomoć i učestvovati tamo gdje nama nije mjesto učestvovati neka pročitaju članak 5. NATO saveza. Mi imamo obavezu pomoći članici NATO-a koja je napadnuta, ali niti to nije apsolutno. Ja te ne mogu zaÅ”tititi od tvog ludila i ponaÅ”anja za koje ja moram dati pokriće – kazao je.

Novinare je zanimalo Å”to misli o upadu USKOK-a u VSOA-u kako bi istražio eventualne pronevjere novca. Milanović je na to okrenuo na ministra Marija Banožića i njegove optužbe protiv njega koje već duže iznosi.

– On je kao ministar državne imovine uniÅ”tavao državnu imovinu – izjavio je.

Novinare je zanimalo ko je Milanovića pozvao na obilježavanje Dana Grada Zadra. On je rekao da su to vjerojatno bili i gradonačelnik i župan.

– Ja ne čitam pozive kao “ucviljena udovica” – rekao je.

Podijeli ovaj članak